Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Väpnat rån mot restaurang i Åhus. Skottlossning mot lägenhet i Malmö.

Skåne

En restaurangägare i Åhus ska ha hotats med ett knivliknande föremål vid ett rån på söndagskvällen.

Det var strax före klockan 21.30 som polisen larmades om ett rån mot en restaurang på Köpmannagatan i centrala Åhus. Flera patruller skickades till platsen.

Enligt de första uppgifterna ska flera maskerade personer ha hotat restaurangägaren, en kvinna, med ett knivliknande föremål och tvingat till sig kontanter från henne. På natten till måndagen väljer polisen i Kristianstad att inte gå ut med hur mycket pengar det handlar om.

Kvinnan, som var ensam i restaurangen, ska inte ha skadats fysiskt vid rånet som genomfördes vid stängning.

Ingen person är gripen eller misstänkt på natten till måndagen. Polisen har hållit förhör med vittnen och restaurangen har spärrats av för en teknisk undersökning. Den har delvis genomförts under början av natten och planeras fortsätta under måndagen.

Vuxna och barn ska ha befunnit sig i en lägenhet i Fosie i Malmö som besköts sent på söndagskvällen.

Polisen larmades strax efter klockan 22.30 och flera patruller skickades till adressen. Där kunde polis konstatera att det skjutits genom en dörr till en lägenhet.

Båda vuxna och barn ska ha varit i lägenheten vid skottlossningen. Men ingen skadades fysiskt, enligt polisen.

Kriminaltekniker ska göra en undersökning på plats.

Brottsrubriceringarna är inledningsvis under natten mot måndagen grovt olaga hot, grovt vapenbrott och framkallande av fara. Ingen person har då gripits som misstänkt.

Och i Lund brann det i ett miljöhus vid Trollebergsvägen. Räddningstjänst, polis och ambulanspersonal larmades dit strax före klockan 01.

Innan räddningstjänsten hann släcka hade branden spridit sig till ett flerfamiljshus och boende evakuerades från ett flertal lägenheter. Men ingen ska ha skadats fysiskt, enligt polisen som på måndagsmorgonen uppger att orsaken till branden är okänd.

Brottsrubriceringen är försök till mordbrand.

Sverige

Branden som tidigt på söndagskvällen bröt ut i Slottsskogshallen i Göteborg är under kontroll men fortfarande inte släckt.

– Räddningstjänsten kommer troligtvis att hålla på en bra bit in på dagen, säger polisens Sebastian Börjesson till TT vid 04.30-tiden.

Branden i idrottshallen bröt ut vid 18-tiden på söndagen, eftersom det blåste en del var man orolig för att den skulle spridas till närliggande byggnader.

Runt midnatt rasade byggnaden ihop, i och med det bedömdes inte risken för spridning som lika stor.

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades under kvällen, men drogs tillbaka vid 23-tiden.

Först efter det att elden är helt släckt återvänder polisen för att göra teknisk undersökning. Enligt polisen har ingen behövt evakueras och det finns inte heller några uppgifter om skadade. (TT)

Världen

En person har dödats i en skottlossning i ett bostadsområde i Ishøj utanför Köpenhamn. Ytterligare en person är skottskadad.

Brottsplatsen är avspärrad och en massiv polisinsats pågår.

Köpenhamnspolisen misstänker att det handlar om en uppgörelse mellan kriminella grupperingar. (TT)

Minst sju personer har omkommit i en flygolycka i sydvästra Colombia.

– Det var nio personer ombord på planet. Sju av dem omkom, de andra två är allvarligt skadade, säger Juan Carlos Gañán, chef för brandkåren i regionen Cauca.

Även ett barn, som befann sig i närheten av platsen där planet kraschade, skadades.

Orsaken till olyckan är inte fastställd. (TT)

Priset på råolja stiger kraftigt efter drönarattacken mot två oljeproduktionsanläggningar i Saudiarabien i lördags.

I London ökade priset på ett fat Nordsjöolja (Brent) med 19 procent när handeln inleddes midnatt svensk tid, för att sedan gå nedåt något och stabilisera sig på en ökning på omkring 13 procent av priset vid fredagens stängning, på 60 USA-dollar.

I USA steg priset inledningsvis med 15 procent, till 63,34 dollar per fat.

Under söndagskvällen, lokal tid, meddelade Donald Trump att USA släpper råolja från sina strategiska oljereserver. Det skriver han på Twitter.

Bakgrunden är lördagens attack mot saudiska oljeanläggningar, som har orsakat stora störningar i Saudiarabiens oljeproduktion och som redan har lett till kraftigt höjda råoljepriser.

Saudi Aramco, världens största oljeproducent, uppger att produktionen av omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion, påverkades av attacken. (TT)