Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i östra Skåne.
Polisen i Blekinge avlossade varningsskott i samband med att en man skulle gripas.
Publicerad 1 oktober 2019

Skåne

I Förslöv, utanför Båstad, brann en ladugård ned till grunden under natten och polisen har upprättat en anmälan om mordbrand. Det finns inga rapporter om några personskador, uppger polisen.

Blekinge

En man ska ha kastat sten mot en polispatrull i Karlskrona och i samband med detta avlossades varningsskott. Mannen flydde in i ett bostadshus och bland annat insatsstyrkan och en förhandlare kallades till platsen. Händelsen tog sin början vid 23-tiden och vid 01.30-tiden kunde mannen gripas.

Sverige

Två män och en kvinna har anhållits misstänkta för mordförsök efter ett bråk i Norrtälje.

Poliser larmades strax innan klockan 21 på måndagskvällen till någon form av lagerlokal eller garage. Där fann man en man i 30-årsåldern svårt skadad. Någon form av tillhygge misstänks ha använts.

– Han var inte vid medvetande. Skadorna är allvarliga, men ska inte vara livshotande, säger Antoni Ballarin, jourhavande förundersökningsledare, till Aftonbladet. (TT)

Världen

Från och med i dag är det lättare att besöka Ryssland utan visum. Medborgare från Sverige och över 50 andra länder kan på nätet skaffa gratis e-visum för resor på upp till åtta dagar i S:t Petersburgs-området.

Det statligt ägda flygbolaget Aeroflot ger i sitt pressmeddelande en pik till Europa: "Frågan kvarstår, kommer EU att göra detsamma för alla de unga ryssar som vill besöka Schengen-området?"

Samma e-visum infördes nyligen till Kaliningrad. (TT)

Perus president Martin Vizcarra upplöser kongressen, sedan församlingen mot hans vilja valt en ny ledamot till konstitutionsdomstolen.

Beskedet ska innebära nyval – om inte kongressen först avsätter presidenten. Oppositionsledamöter sade efter Vizcarras utspel att en utredning om att ställa honom inför riksrätt ska inledas.

Enligt Vizcarra försöker han rädda landet från korruption, medan hans motståndare anklagar honom för att sakna moral. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.