Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Personrån i Kristianstad. Lägenhetsbrand i Tollarp.
Publicerad 22 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid 02.30-tiden ska två män ha blivit rånade utomhus i Kristianstad. De ska ha blivit av med pengar och telefon.

Tidigt på tisdagsmorgonen är ingen person gripen.

Annons

På natten till tisdagen började det brinna i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Tollarp.

Larmet om branden vid Tollarps storgata kom klockan 01.30. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

Det ska ha brunnit på en spis, enligt räddningstjänsten.

– En rejäl brand i köket som är släckt. Vi är på plats och ventilerar ut röken och pratar med fastighetsägaren och de boende, säger Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 02.15..

Ingen person ska då ha behövt föras till sjukhus vad han känner till.

Strax före klockan 02 kom larm om en bilbrand i Oxie. Räddningstjänst och polis åkte till adressen och branden kunde släckas.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Sverige

Satsningar på att fånga in och lagra koldioxidutsläpp, så kallad CCS (carbon capture and storage), lockar svenska politiker. Sju av åtta partier ser detta som viktigt, enligt en kartläggning av SR Ekot.

– För att rädda klimatet behöver vi en stor verktygslåda och där är ju CCS definitivt en väldigt intressant teknik. Dock får det inte vara ett sätt att köpa sig fri eller låta bli att göra andra åtgärder, säger Hanna Westerén, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till radion.

CCS är dock en komplicerad och dyr teknik, särskilt i jämförelse med att i stället förhindra själva utsläppen. Och den är så länge bara i startgroparna. Men flera partier tror att tekniken ändå är ett måste, och är positiva till att avsätta pengar för fortsatt forskning och pilotprojekt.

Annons

Det enda riksdagspartiet som i Ekots enkät inte säger ja – utan "vet inte" – till CCS-satsningar är Sverigedemokraterna. (TT)

Världen

Enligt CBC News kommer Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Liberala partiet att kunna bilda regering.

Tv-bolagets översikt visar vid 04.15 svensk tid att det Liberala partiet har vunnit 131 av 274 mandat i måndagens val.

För att få egen majoritet krävs 170 mandat. (TT)

Vid midnatt blev aborter och samkönade äktenskap lagliga i Nordirland. Då löpte tidsfristen ut för lokala politiker att stoppa lagändringarna som den brittiska regeringen införde i somras.

I juli i år godkände den brittiska regeringen en avkriminalisering av abort och att det ska finnas tillgång till lagliga aborter i Nordirland, för att vara i linje med andra områden inom Storbritannien. Dessutom ska det öppnas för samkönade äktenskap och registrerade partnerskap.

De nya lagarna kunde införas då områdets lagstiftande församling, Northern Ireland Assembly, brutit ihop i januari 2017.

Församlingen samlades kort på måndagen, men utan stöd från oppositionen kunde man inte stoppa lagändringarna.

Julian Smith, Storbritanniens Nordirlandsminister, säger att i praktiken ska aborter kunna utföras i Nordirland senast från den 31 mars 2020. Och de nya lagarna kring samkönade relationer ska vara färdigformulerade till senast den 13 januari.

Abort var tidigare bara tillåtet i Nordirland om det var fara för moderns liv. Trycket för att avskaffa de stränga lagarna har ökat, inte minst sedan grannen Irland infört en liberalare abortlagstiftning. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons