Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Brottsbelastade män ertappade med stulen bil i Degeberga. Bil in i sidoräcke norr om Kristianstad.
Publicerad 18 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En man i 30-årsåldern greps i Degeberga vid 01-tiden på natten till onsdagen.

– Han låg och sov i bilen, säger Rickard Karlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Annons

Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare då han ska ha dömts för 17 brott, misstänktes inledningsvis ha stulit bilen. Han släpptes dock senare under natten på fri fot och misstankarna om att han stulit bilen avskrevs.

Men strax före klockan 03 greps ytterligare en man, som är i 50-årsåldern, i Degeberga. Han misstänks nu för bilstölden som ska ha skett i Örkelljunga.

– Det fanns en del saker i bilen som vi misstänker är stulna, lite fiskegrejer och någon elbåtmotor. Inget större värde, säger Karlsson.

Båda männen misstänks nu däremot för häleri.

– Tyvärr släppte vi den förste. De har väl åkt runt och gjort inbrott med bilen, säger Karlsson.

Den senare mannen, som var påverkad och ska förhöras när han har nyktrat till, har ett ännu större belastningsregister än den förstnämnde. Det sträcker sig från år 2000 och framåt.

– Han har 47 domar på sig, säger Rickard Karlsson.

Här saknas innehåll

Tidigt på onsdagsmorgonen inträffade en singelolycka med personbil på väg 118 norr om Kristianstad.

– En bil har av oklar anledning kommit ut i sidoräcket, säger Joakim Nilsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Larmet om olyckan i södergående riktning kom klockan 05.48. Räddningstjänst, polis och ambulanspersonal skickades till platsen. En person undersöktes, men ska inte ha behövt föras till sjukhus, enligt räddningstjänsten.

Annons

Vägen stängdes av inledningsvis. Bilen bärgades.

– Väg 118 var avstängd under cirka en kvart så att bärgaren fick flytta bilen i ostörd miljö, säger Nilsson.

Vid klockan 06.40 meddelade Trafikverket att det var full framkomlighet på platsen igen.

Sverige

En svenska i 30-årsåldern är död, och två män från Norge respektive Sverige är skadade, efter en trafikolycka i Namibia, bekräftar utrikesdepartementet i Stockholm.

De tre skandinaverna var ute på cykeltur när de blev påkörda av en lastbil, rapporterar Avisa Nordland.

Enligt UD i Sverige dog kvinnan på platsen, medan de två männen förts till sjukhus i huvudstaden Windhoek. Svenskens skador beskrivs som lindriga, medan norrmannen är allvarligt skadad. (TT)

Flera personer har förts till sjukhus efter en brand i Tumba, söder om Stockholm. Larmet om branden kom vid 2.50 från ett väktarbolag som via en kamera sett att det brann i fastigheten.

Tre personer har förts till sjukhus, en saknas och en har avlidit. En person som befann sig i huset har gripits misstänkt för mordbrand, uppger polisen.

Det är oklart hur branden startat. (TT)

Världen

Minst tolv personer har dödats och ytterligare 13 skadats då skottlossning utbröt bland intagna i ett fängelse i Panama.

Annons

Landets president Laurentino Cortizo, som tillträdde i juli, säger att allt tyder på att vakter vid fängelset hade hjälpt till att smuggla in vapnen.

"De här skjutvapnen föll inte från himlen, det fanns uppenbarligen någon typ av samarbete där för att få in vapen", säger han i en kommuniké. (TT)

I tisdags sattes ett nytt värmerekord i Australien. Snittet för dagens toppnoteringar landet över mättes till 40,9 grader, enligt preliminära uppgifter från Australiens meteorologiska myndighet BOM, rapporterar ABC News.

Den tidigare rekordsiffran, på 40,3 grader, är från 2013. Men det nya rekordet befarar man inte kommer att stå sig lika länge, med fortsatt varmt väder att vänta.

Temperaturer på över 45 grader uppmättes i tisdags i stora delar av Australiens inland, däremot står sig den gamla toppnoteringen för högst uppmätta temperatur i landet – 50,7 grader, i Oodnadatta i South Australia i januari 1960. (TT)

USA:s president Donald Trump har skrivit ett sex sidor långt brev till representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, där han gör hätska utfall mot riksrättsförfarandet.

Han skriver bland annat att riksrätt är ett "kuppförsök", som "omstörtar" den amerikanska demokratin.

Trump skriver också i brevet till Pelosi att "historien kommer att döma dig".

Det demokratdominerade representanthuset väntas rösta om riksrätt mot Trump på onsdagen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons