Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Poliser beskjutna med raketer i Kristianstad. Två rån mot äldre kvinnor i Malmö.
Publicerad 29 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Strax efter klockan 03 skickades polis till Långebrogatan i Kristianstad där inbrottslarmet gått i en kiosk. Men när patrullen kom fram och poliserna klev ur bilen ska de ha beskjutits med flera raketer varpå ett tiotal maskerade personer sprang från platsen.

Poliserna fick ta skydd i polisbilen. En anmälan har gjorts om försök till våld mot tjänsteman, men ingen person är gripen på söndagsmorgonen.

Annons

Två äldre kvinnor ska ha rånats i sina hem i Limhamn i Malmö sent på lördagskvällen.

Med bara en timmes mellanrum larmades polisen om rån i två olika bostäder i Limhamn. Först klockan 22.17 då en kvinna i 90-årsåldern med våld ska ha blivit avtvingad sitt bankkort av okända gärningspersoner varpå dessa sedan tagit ut pengar med kortet.

Kvinnan ska inte ha behövt föras till sjukhus efter händelsen, enligt polisen. Det behövde däremot en annan kvinna i 90-årsåldern vars bostad i området polisen larmades till klockan 23.16. Hos henne ska okända gärningspersoner ha tagit sig in med våld och tvingat till sig gods, exakt vad är oklart på söndagsmorgonen.

Då är heller ingen gripen för rånen. Polisen tar gärna emot tips om händelserna.

Sverige

En kraftig brand rasade på vinden till ett lägenhetshus i Tynnered i Göteborg under lördagskvällen och natten.

Flera personer har skadats efter att lågorna spridits från en balkong.

Strax före klockan 20 på lördagen började det brinna på balkongen till en lägenhet i huset med ett 80-tal boende. Räddningstjänsten lyckades släcka branden i själva lägenheten. Elden spred sig dock vidare till vinden.

Två yngre barn fanns i lägenheten där branden började, men klarade sig oskadda. Tre personer har förts till sjukhus med lindriga skador och en fjärde person har tagit sig till sjukhus på egen hand.

Vid midnatt konstaterades branden vara under kontroll men släckningsarbetet kommer att fortsätta hela natten, meddelar räddningstjänsten i Storgöteborg.

Polisen inledde en särskild händelse för att frigöra resurser till att hantera branden.

Annons

Fem trappuppgångar har evakuerats till en närliggande uppsamlingsplats. Vad som har orsakat branden är ännu oklart. (TT)

Polisen rubricerar inledningsvis händelsen som misstänkt mordbrand.

– Men det finns inget som tyder på något i någon särskilt riktning, utan det är för att vi ska kunna uppträda ordentligt, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region väst, till Gota Media nattbyrå.

Det brinner i en radhuslänga med tio bostäder i Farsta i södra Stockholm och samtliga boende har fått evakueras. Branden som bröt ut vid 23-tiden på lördagskvällen spred sig först från en lägenhet i mitten, där branden startade, till de två intilliggande bostäderna som har fått både brand-, vatten- och rökskador.

Inga personskador har rapporterats.

Vid tvåtiden uppgav Toni Frank, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, att branden var under kontroll och hade begränsats till den ursprungliga bostaden och vinden intill.

– Så en lägenhet är totalförstörd och två är drabbade. Men resten verkar klara sig, säger han.

Strax före klockan tre på söndagsnatten väntas en kranbil anlända för att hjälpa brandmännen lyfta bort delar av taket för att kunna komma åt bättre och släcka branden.

– Vi håller tummarna nu för att det inte far iväg åt fel håll nu, säger Toni Frank.

Räddningstjänsten kommer att finnas kvar under hela natten och in på söndagsmorgonen. (TT)

Världen

Annons

Mässlingsutbrottet på Samoa är nu under kontroll, uppger myndigheterna och häver det utegångsförbud som gällt i sex veckor.

Sedan utbrottet startade har en intensiv vaccineringsinsats pågått, vilken nu börjat ge verkan, enligt regeringen. För tio dagar sedan antog landet en lag som gör det obligatoriskt att vaccinera barn mot mässling.

Nära 6 000 av Samoas runt 200 000 invånare har smittats av mässlingen under utbrottet, som hittills krävt 81 liv. (TT)

Fem personer har förts till sjukhus efter en macheteattack i amerikanska Monsey, ett område i staden Ramapo i delstaten New York känt som ett centrum för ortodoxa judar.

En oidentifierad gärningsman tog sig sent på lördagskvällen, lokal tid, in hos en rabbin där ett chanukkafirande pågick.

– Det var dussintals personer därinne, säger Yossi Gestetner vid den judisk-ortodoxa organisationen OJPAC till New York Times.

Enligt OJPAC är tillståndet för två av de skadade kritiskt.

Polisen kunde några timmar efter macheteattacken stoppa den person som misstänks ligga bakom dådet.

"Den misstänkte flydde brottsplatsen, men han är nu gripen", skriver polisen i Ramapo på sin Facebooksida. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons