Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Skadegörelse mot Zlatanstatyn i Malmö – igen. Explosion i Helsingborg.
Brand i ladugård i Veberöd.
Publicerad 5 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Zlatanstatyn i Malmö har än en gång vandaliserats. Någon gång under natten mot söndagen har statyn sågats av vid fötterna och ligger nu vält mot det staket som skulle skydda den. På huvudet sitter en svart tröja med texten ”Sverige” i gul färg.

Vandaliseringen är inte den första. Direkt efter att nyheten kom om att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare av Stockholmsklubben Hammarby IF, hängde någon en toalettsits över statyns utsträckta arm.

Annons

Rasistiska slagord och dödshot har sedan skrivits på marken nedanför, och i mitten av december var det någon som sågade i statyns ben. Som svar har polisen uppfört ett provisoriskt staket runt fotbollsspelaren och kommunen har satt in vakter. Trots det fick statyn näsan avsågad strax före jul. (TT)

Ett fönster och en altandörr har skadats i samband med en kraftig explosion i Helsingborg under natten mot söndag, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom strax efter klockan tre då flera personer ringde polisen angående en hög smäll.

– Det var en rejäl smäll som hördes över hela Helsingborg, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i region Syd, till Aftonbladet.

Nationella bombskyddet och kriminaltekniker har kallats till platsen. Enligt Aftonbladet har polisen inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Ingen person har skadats. (TT)

En ladugård i Veberöd blev övertänd i en brand under natten. Larmet kom strax före klockan 03.

I byggnaden fanns halm och jordbruksredskap. Inga djur ska ha skadats, enligt uppgift till polisen.

En teknisk undersökning ska troligtvis göras på brandplatsen.

Sverige

Polisen misstänker inte något brott i samband med att en ladugård totalförstördes i en brand i Älmhults kommun på lördagskvällen.

Världen

Annons

Antalet personer som omkom i samband med att ett hus under uppbyggnad rasade samman i Kambodja i fredags har stigit till 36. Sex av dem var barn.

En omfattande insats med soldater och räddningsarbetare har gjorts för att undsätta människor under rasmassorna, men insatsen har nu avslutats meddelar myndigheterna. 23 personer har skadats.

Byggnadsarbetare El Kosal åt lunch på platsen när olyckan inträffade.

– Jag trodde inte att jag skulle överleva. Det känns som att jag är pånyttfödd, säger han från sjukhuset.

Den sju våningar höga betongbyggnaden kollapsade i kuststaden Kep på fredagen.

Keps guvernör Ken Satha uppger att ett par som äger byggnaden frihetsberövats för att förhöras. (TT)

Brittiska flottan kommer att eskortera brittiskflaggade fartyg genom Hormuzsundet.

Landets försvarsminister Ben Wallace har beordrat fartygen HMS Montrose och HMS Defender att göra sig redo, till följd av att USA dödat iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, vilket ökat spänningarna i regionen.

"Regeringen kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda våra fartyg och medborgare", säger Wallace i ett uttalande. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons