Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Förare försökte smita från polisen söder om Kristianstad. Man och kvinna anhållna för köttstölder.
Publicerad 14 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Strax efter klockan 03.30 på natten till fredagen kom larm om en singelolycka med personbil på väg 118 norr om Rinkaby i Kristianstads kommun. Föraren ska ha försökt köra ifrån polisen innan avåkningen.

Räddningstjänst skickades till platsen tillsammans med ambulanspersonal.

Annons

– Där vägen svänger över viadukten har föraren först kört in i mitträcket och sedan studsat in i sidoräcket. Bilen stod kvar på vägen, säger Mats Gustavsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

I bilen ska två personer ha åkt, enligt polisen.

– En person följde med ambulansen. Ingen är allvarligt skadad, säger Gustavsson.

Det var en kvinna i 30-årsåldern som fick åka ambulans.

Föraren, en man i 50-årsåldern, misstänks för drograttfylleri och vårdslöshet i trafik. Polisens efterföljande ska ha startat där väg 118 och E22 möts.

Bilen fick bärgas.

Den man och kvinna som greps på torsdagen misstänkta för att ha stulit stora mängder kött i butiker i Kristianstadsområdet har nu anhållits.

Strax efter klockan 01 stoppade polis en bil i Staffanstorps kommun. Föraren, en man i 30-årsåldern, togs med för provtagning misstänkt för drograttfylleri. Han misstänks även för olovlig körning eftersom han saknade körkort.

Här saknas innehåll

Sverige

Under åtta timmar körde tjuvarna i skytteltrafik till ett återvinningsföretag i Kumla. Där lastade de i omgångar 15 ton fordonsbatterier, rapporterar Nerikes Allehanda.

Bilder från övervakningskameror visade att tjuvarna började vid 18-tiden på onsdagskvällen, och fortsatte till klockan 02.

Annons

– Ett jäkla tungt jobb. Batterierna är väldigt trasiga. Det måste ha runnit syra om dem. De kan inte ha mycket kläder kvar på kroppen. Syran fräter bort kläderna, säger Ann-Christin Bergstedt, vd och ägare till företaget Nemax, där stölden skedde, till tidningen.

Hon bedömer att blyet i batterierna är värda 100 000 kronor, och att tjuvarnas ambition är att smuggla ut batterierna ur landet. (TT)

Världen

Höga detonationer hördes över Damaskus strax före midnatt. Robotar ska ha skjutits mot den syriska huvudstaden, men attacken uppges ha avvärjts av syriskt luftvärn, enligt landets statliga medier.

"Vårt luftvärn sköt ner fientliga måltavlor i luften över Damaskus", skriver den statliga nyhetsbyrån Sana, som publicerat en video av vad som tycks visa en avfyrning från syriskt luftvärn.

Flera robotar gensköts innan de hann nå sina tänkta mål, enligt nyhetsbyrån, som säger att angreppet utfördes från Golanhöjderna, som ockuperas av Israel.

Det oppositionella brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) skyller attacken på Israel, som inte har kommenterat händelsen.

Robotarna ska ha varit riktade mot Iran-stödda miliser nära den syriska huvudstaden och några av projektilerna ska ha träffat sina mål, bland annat vapenlager i närheten av flygplatsen, uppger SOHR.

Israel har upprepade gånger attackerat Iran-stödda miliser i Syrien, med motiveringen att få bort Irans militära närvaro i landet. I början av februari dödades 23 syriska och utländska soldater i Syrien i ett israeliskt luftangrepp. (TT)

Spridningen av det nya coronaviruset fortsätter – men nu visar det sig att vissa dödsfall i Hubeiprovinsen räknats två gånger. Nästan 1 400 personer har hittills avlidit i viruset, enligt kinesiska myndigheter.

Från Hubeiprovinsen rapporteras det om 116 avlidna det senaste dygnet i covid-19, som orsakas av Wuhanviruset, enligt kinesiska myndigheter. I övriga Kina har fem personer avlidit. Trots det ökar den officiella dödssiffran bara marginellt jämfört med gårdagen, till 1 380 avlidna.

Annons

108 dödsfall har nämligen tagits bort från statistiken i Hubei eftersom de räknats två gånger, meddelar Kinas hälsomyndighet. Beskedet kommer dagen efter att både antalet avlidna och smittade kraftigt skrevs upp på grund av ett nytt sett att räkna och diagnosticera smittan.

Sedan dess har ytterligare drygt 5 000 människor konstaterats bära på smittan, varav 4 800 fall har registrerats i Hubei. De flesta har diagnosticerats på det nya kliniska sättet som infördes under torsdagen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons