Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En person fick föras till sjukhus efter en olycka med en bil och en lastbil på väg 13.
Sedan coronapandemin drabbat Sverige har antalet anmälningar om inbrott minskat.
Publicerad 25 mars 2020

Här saknas innehåll

Skåne

Strax före klockan 05 på onsdagen inträffade en olycka mellan en lastbil och en personbil på väg 13, utanför Hörby. En person fördes till sjukhus med okända skador. I samband med räddningsarbetet stängdes trafiken av tillfälligt.

Annons

Sverige

SMHI varnar fortsatt för risk för gräsbränder i stora delar av östra Sverige. Varningen gäller från Blekinge upp till Gästrikland, även delar av Västra Götalands och Örebro län omfattas.

Den senaste tidens delvis soliga väder och torra marker ligger bakom varningen.

– De närmste par dagarna kommer det att vara torrt i de här områdena, vilket gör att risken för gräsbränder fortfarande är stor, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI. (TT)

Anmälningarna om inbrott har minskat sedan coronapandemin har drabbat Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förra veckan anmäldes 68 bostadsinbrott i Storstockholm, mot de 150 som har anmälts i genomsnitt sedan årsskiftet. På riksnivå var siffrorna 254 mot genomsnittliga 370 per vecka.

Anledningen antas vara att folk är hemma mer och att det då blir svårare att genomföra bostadsinbrott, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm, till radion.

– Det kan också vara så att internationella ligor, som står för en hel del av de här brotten, nu har svårare att röra sig mellan europeiska länder. Och det påverkar statistiken, säger han.

Däremot har anmälningarna om bedrägerier och bedrägeriförsök ökat den senaste veckan. Bedragare utnyttjar coronapandemin för att lura framförallt äldre.

Polisen ger rådet att inte lämna bankkort eller koder till okända, eller låta någon annan logga in på ens internetbank. (TT)

Annons

Världen

Ett kraftigt jordskalv har inträffat utanför ögruppen Kurilerna, som är belägna mellan Kamtjatka och japanska Hokkaido.

Skalvet inträffade på ett djup av 59 kilometer och hade en magnitud på minst 7,5, uppger amerikanska USGS.

"Den här jordbävningen har potential att orsaka en destruktiv tsunami i ursprungsregionen", skriver myndigheten, men uppgav att vågorna inte beräknas bli större än tre decimeter över tidvattennivån för Hawaii, Japan, Ryssland och några ögrupper i Stilla havet. (TT)

USA:s regering oroas över den omfattande spridningen av coronaviruset i staden New York.

– Alla som har varit i New York bör sätta sig i självkarantän de närmaste 14 dagarna för att säkerställa att viruset inte sprider sig till andra, säger Deborah Birx, regeringens coronakoordinator, vid en presskonferens.

Drygt hälften av alla fall i USA kommer från storstadsområdet, liksom 60 procent av alla nya fall, enligt Birx. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons