Annons
Nyheter

Här är punkterna som S har lovat Kakabaveh

Socialdemokraterna har förhandlat med den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet, för att hon ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Här är punkterna de enats kring.
Politik • Publicerad 6 juli 2021
Justitieminister Morgan Johansson (S) och den politiska vilden Amineh Kakabaveh i riksdagen.
Justitieminister Morgan Johansson (S) och den politiska vilden Amineh Kakabaveh i riksdagen.Foto: Stina Stjernkvist/TT

1. Januariavtalet har fallit vilket innebär att punkt 9 är struken. Punkten innebär att regeringen inte ska driva eller arbeta med förslag om vinstförbud eller andra vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

2. Socialdemokraterna kommer att lägga en gemensam motion med Kakabaveh i riksdagen för att skattemedel inte ska användas i "vinstjakt" i välfärden.

Annons

3. Ambition om att skärpa finansiering av friskolor i enlighet med utredningsförslag. Inriktning om att offentlighetsprincipen ska gälla även i fristående skolor.

4. Gemensam motion från S och Kakabaveh i höst om förbud mot religiösa friskolor och förskolor.

5. Ambition om att höja anslagen till kommuner och regioner.

6. Pensionstillskott genomförs från september. Skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer tas bort enligt plan från och med 1 januari 2023.

7. Ambition om att förbättra sjukförsäkringen för att minska utförsäkringar.

8. Se till att hedersbrott som egen brottsrubricering kommer på plats.

9. Regeringen ska göra en översyn av lagen om utreseförbud och barnäktenskapsbrott för att se om den kan utvidgas till att gälla så kallade "uppfostringsresor".

Källa: Amineh Kakabaveh och justitieminister Morgan Johansson (S)

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons