Här bor coronasmittade på fyrstjärnigt hotell
En fyrstjärnig och bekväm upplevelse med platt-tv, bubbelbad och medelhavsrätter en kort promenad från centralstationen. Så beskrivs tillvaron på Michelangelo på hotellets egen sajt. Men just nu är verkligheten inte riktigt lika guldkantad som den superlativtunga marknadsföringen vill göra gällande.
Gästerna slipper visserligen betala för sitt boende – men deras måltider lämnas i en papperspåse utanför dörren och de måste sköta städandet själva. Frukosten skickas upp kall kvällen innan och ingen tillåts lämna rummet.
"Ensamt"
Fabio Bongiorno bodde i rum 224 i 20 dagar och träffade ingen annan förutom de sjuksköterskor som kom förbi hans dörr två gånger om dagen.
– Det har varit en ensam upplevelse, säger 51-åringen till The Washington Post.
De flesta checkar precis som Bongiorno in efter en sjukhusvistelse. De är på bättringsvägen, inte helt friska men andra patienter behöver deras sängplats. Andra kommer i början av sjukdomstiden, sedan husläkare börjat nämna hotellet som en möjlighet för människor som inte kan isolera sig ordentligt hemma, kanske på grund av att där bara finns ett enda sovrum.
I många asiatiska länder har sovsalar, mässhallar och andra byggnader gjorts om till platser där personer med milda symtom på covid-19 kan isolera sig utanför hemmet. I väst har de flesta länder i stället anammat en strategi där svårt sjuka vårdas på sjukhus medan de flesta andra smittade uppmanas till karantän hemma.
Smittar familjen
I Italien har dock Andrea Checchi, borgmästare i San Donato Milanese, vittnat om hur många medlemmar i samma familj har insjuknat en efter en i staden. Men regeringen har inte gjort det till en prioritering att uppmana människor att isolera sig från sina familjer om de blir sjuka och oavsett väljer många att stanna i hemmet ändå, enligt hälsomyndigheterna.
Trots att de flesta italienska hotell står tomma på grund av pandemin är Michelangelo ett av få som har förvandlats till isoleringsplats. Det var i mars som ägaren kom överens med staden att gratis låna ut hotellet till coronapatienter och överenskommelsen gäller åtminstone juli ut.
Saknar sin fru
Den genomsnittliga vistelsen är 20-30 dagar. Många ägnar tiden åt att räkna dagarna till frihet och drömma om att få gå ut för att äta en pizza eller röka en cigarett. Men Roberto, som bor i ett rum på femte våningen, tycker att dagarna går förvånansvärt snabbt med många telefonsamtal med släktingar. Han saknar dock sin fru. Hon bor åtta våningar ovanför. Men deras vägar korsas aldrig eftersom de måste stanna på sina rum.
– Jag skriver och läser mycket. Men jag vill träffa min fru, sade han till nyhetsbyrån AGI på sin 16:e dag på hotellet.
Fakta: Lättar på restriktionerna
Fler än 33 450 människor har avlidit till följd av covid-19 i Italien, som har världens tredje högsta dödstal i sjukdomen.
Italien var det första landet i Europa som införde strikta restriktioner och stängde ned landet för att stävja virusets framfart. Men efter två månader av nedstängning började landet i början av maj att lätta på restriktioner för att få i gång ekonomin. Sedan dess har bland annat fabriker, byggarbetsplatser, kontor, parker, gym och simhallar.
På onsdag öppnar Italien sina gränser mot EU-länderna och samma dag upphör även resebegränsningarna inom landet att gälla, vilket innebär att italienarna då kommer att kunna röra sig fritt mellan landets regioner. Den 15 juni öppnar biografer och teatrar.
Källa: BBC