Annons
Nyheter

Här får man en stor villa för under miljonen

Stora trähus med trädgård för mindre än en miljon. I 33 av landets 290 kommuner är det fortfarande möjligt.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2021
Det finns fortfarande platser där villor ligger ute för några hundra tusen. Arkivbild.
Det finns fortfarande platser där villor ligger ute för några hundra tusen. Arkivbild.Foto: Pawel Flato/TT
Fritidshusen är ibland dyrare än villor i de billigaste kommunerna. Arkivbild.
Fritidshusen är ibland dyrare än villor i de billigaste kommunerna. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Vare sig man söker ett lantställe eller drömmer livet som husägare finns villor som kostar mindre än en etta i förorterna. Husen varierar i skick och ligger ofta långt från centralorterna – men för vissa kan det vara värt det för att få äga en sekelskiftesvilla med sju rum och kök, och stor trädgård.

Bland topp tio billigaste kommunerna finns Ånge, Överkalix, Högsby, Munkfors och Filipstads kommun, enligt Svensk mäklarstatistik.

Annons

I Filipstads kommun säljs till exempel en trävilla med sju rum och kök för utgångspriset 575 000 kronor. Marina Jansson som arbetat som mäklare i trakterna i sju år säger att de låga priserna kan förklaras med att Filipstad länge varit en utflyttningsort.

Ökar men inte lika mycket

Men priserna är på väg upp. Inte minst under pandemin har människor velat bo större och sett fler möjligheter till att arbeta på distans.

– Fastighetspriserna har faktiskt gått upp här också. Det brukar vara budgivning på väldigt många objekt, särskilt större hus. Det är lite roligt, att pandemin gjort att många söker sig ut i Sverige och till glesbygd. Det är väl också för att människor kan arbeta hemifrån.

De senaste tio åren har genomsnittspriset på villor i Sverige ökat med 86 procent. I Filipstad har genomsnittspriset ökat med 58 procent (265 021 kronor), enligt Svensk mäklarstatistik.

Kommunen har gått från att vara en utflyttningsort till att allt fler söker både villor och fritidsboenden.

– Fritidshusen ligger dyrare än villorna. Inte alla, men när det är ett bra sjöläge kan fritidshusen komma upp i två miljoner.

I endast tolv kommuner i landet kan man få ett genomsnittligt fritidshus under miljonen. I 33 kommuner går det däremot att finna ett hundra kvadratmeter stort hus i samma prisklass.

Södra Norrland

Mäklaren Johanna Falk säljer villor och gårdar i nedre och mellersta Norrland – bland annat Jämtland och Ångermanland. Just nu har hon en försäljning i Bräcke i Jämtland där ett hus från 1936 säljs med tillhörande 27 hektar som sluttar ner mot vattnet. Utgångspris: 450 000 kronor.

Hon upplever att intresset varit stort för gårdar från utländska köpare, och att gårdar och villor har många intressenter just nu. Det verkar dock vara ett större tryck på fritidshusen.

– Fritidshusen har ökat i pris mycket snabbare än villafastigheter i Kramfors, Sollefteå och Bräcke. Jag kan tänka mig att det är något slags corona-tänk, säger Johanna Falck, mäklare på Carlsson Ring.

Annons

Det finns 33 kommuner där genomsnittspriset på villor understiger 10 000 kronor per kvadratmeter – där man alltså kan få en villa på 100 kvadratmeter under en miljon kronor. De fem billigaste kommunerna att köpa en villa i är: Ånge, Överkalix, Ragunda, Högsby och Älvsbyn. I de kommunerna kostar en villa strax över en halv miljon kronor.

Kommuner med färre än tio försäljningar det senaste halvåret räknas inte med i statistiken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons