Annons
Nyheter

Har fått in 23 anmälningar om vaccinpass-fusk

Alla följer inte reglerna om vaccinpass, som infördes för att minska trängseln inomhus. Polisen har hittills tagit emot 23 anmälningar om misstänkt fusk, rapporterar .
Brott • Publicerad 5 januari 2022
Polisen har hittills fått in 23 anmälningar om fusk med vaccinpassen. Arkivbild.
Polisen har hittills fått in 23 anmälningar om fusk med vaccinpassen. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

Sedan den 1 december gäller krav på vaccinpass för arrangemang inomhus med fler än 100 personer.

Den som bryter mot lagen gör sig skyldig till urkundsförfalskning, ett brott som kan ge fängelse i upp till två år. Av de 23 anmälningar om fusk med vaccinpassen som polisen fick in under december rör sex ärenden falska bevis medan de övriga 17 fallen handlar om personer som misstänks ha använt en annan person pass.

Annons

Polisen befarar dock att siffran i själva verkat kan vara högre än så.

– Antalet anmälningar är relativt lågt. Men man kan anta att det finns ett mörkertal med fler fall som inte har anmälts. Man kanske inte alltid tillkallar polis utan väljer att avvisa personen, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, till SVT.

Den arrangör som inte vill kontrollera vaccinpass måste i stället vidta andra åtgärder och exempelvis säkerställa att sällskap håller ett avstånd på minst en meter mellan varandra.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons