Annons
Nyheter

Här fortsätter bopriserna stiga

Bostadsåret 2021 avslutades med decemberstiltje. På riksnivå var det stillastående priser på bostadsrätter medan villapriserna sjönk något.
I en region sker dock ett mera tydligt lyft.
Bostad • Publicerad 13 januari 2022
Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.
Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.Foto: Johan Hallnäs
En bostadsvisning i södra delarna av Stockholm. Arkivbild.
En bostadsvisning i södra delarna av Stockholm. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Traditionellt sett brukar inte december innebära kraftiga prisrörelser på bostadsmarknaden och de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik bekräftar den bilden när årets prisuppgång fortsatte att mattas av.

Undantaget var bostadsrättsmarknaden i centrala Stockholm där det skedde en uppgång på två procent. Inte sedan 2016 har man legat på en sådan pass hög nivå på decembersiffrorna, konstaterar Hans Flink, affärsutvecklingschef hos Svensk mäklarstatistik i ett pressmeddelande.

Annons

Fredrik Kullman, vd för mäklarfirman Bjurfors Sverige, tror att den ökade smittspridningen kan bli en vägande faktor på bostadsmarknaden.

Ökad efterfrågan

"Nu ser vi hur pandemin tar fart igen och det tror jag kommer driva på efterfrågan ytterligare. En annan indikator är att bostadspriserna i Stockholms innerstad har fortsatt att stiga, och det är ofta en indikator för var hela marknaden är på väg", skriver han i ett pressmeddelande.

Stigande inflation kombinerat med att löneökningarna inte bedöms hänga med gör dock att en repris på uppgången under 2020 eller 2021 inte är speciellt trolig enligt honom.

Måttliga prisökningar

"Ju mer priserna ökar desto färre har möjlighet att få lån till att köpa en bostad. Räkna med mer måttliga prisökningar i år", skriver han.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling är inne på en liknande linje.

"Om coronarestriktionerna kvarstår kan intresset för att bo större öka igen. Bostäder med höga uppvärmningskostnader riskerar dock bli svårsålda som följd av höga elpriser", säger han.

En av de regioner där priserna stigit som allra mest under 2021 är Malmö såväl när det gäller bostadsrätter som villor. Den senaste tiden har det dock skett en tydlig tillbakagång och december var tredje månaden i rad som villapriserna fortsatte nedåt samtidigt som bostadsrättspriserna var stillastående.

* Priserna på fritidshus redovisas endast gällande 12 månaders utveckling.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons