Annons
Nyheter

Här serveras köttbullar i skolan varje dag

På Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner i matsalen varje dag, i ett försök att få även kräsna barn att äta.
– Det är väldigt positivt från barnens håll, säger Linda Pettersson som jobbar i matsalen.
Utbildning • Publicerad 7 september 2023
På Kilbergsskolan i Bollnäs kan serveras köttbullar och makaroner varje dag, vid sidan av den ordinarie skolmaten. "Det är lite lyxigt", säger Linda Pettersson som arbetar i skolmatsalen. Arkivbild.
På Kilbergsskolan i Bollnäs kan serveras köttbullar och makaroner varje dag, vid sidan av den ordinarie skolmaten. "Det är lite lyxigt", säger Linda Pettersson som arbetar i skolmatsalen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kilbergsskolan i Bollnäs har köttbullar och makaroner på menyn varje dag, i ett försök att få även kräsna elever att äta skolmaten.
Kilbergsskolan i Bollnäs har köttbullar och makaroner på menyn varje dag, i ett försök att få även kräsna elever att äta skolmaten.Foto: Henrik Sjöholm/TT

Det var med viss förvåning de drygt 200 F-3-barnen på Kilbergsskolan i början av terminen tog emot årets stora nyhet. Från och med nu stod stod nämligen en extra maträtt på menyn varje dag – barnfavoriten köttbullar och makaroner.

– Då åt de mest av köttbullar och makaroner, men de tog även av den övriga maten. Och man såg även att de som inte brukar ta av den vanliga maten tog pasta och köttbullar, säger Linda Pettersson.

Fyra skolor testar

Annons

Målet är just att nå de barn som vanligtvis äter lite, eller inte alls, av skolmaten. Bakgrunden är ett medborgarförslag från förra året, som kommunens kostenhet arbetat om och nu testar på fyra skolor, rapporterar Ljusnan.

På två serveras kall pasta och köttbullar i salladsbuffén, på de övriga två är det den varma varianten.

Att det finns en risk att en del barn bara äter köttbullar var en farhåga inför försöket, medger kostchefen Susanne Björklund.

– Men då tänkte vi att det är kanske är bättre att äta det här än inget alls, säger hon.

"Tar av allt"

Så här ett par veckor in i terminen verkar nyhetens behag ha lagt sig lite bland barnen.

Linda Pettersson i matsalen säger att det steks omkring sju kilo köttbullar per dag. Elever vittnar också om att de flesta oftast väljer den ordinarie maten.

– Det är väldigt blandat. Det beror alldeles på vad vi har som första och andra alternativ, säger Linda Pettersson och fortsätter:

– Är det en gryta så tar dem den, och riset och köttbullar. De tar av allt, säger hon.

Susanne Björklund säger att försöket ska utvärderas efter terminen, där man bland annat ska se över svinn och kostnader – en förhoppning är att köttbullarna ska innebära att mindre specialkost behöver tillagas.

Och även om en del föräldrar inledningsvis var skeptiska verkar vinden nu ha vänt.

Annons

– Nu får vi in övervägande positiva reaktioner, säger Susanne Björklund.

Fakta: Skolmat

Skolmaten kan spåras till andra halvan av 1800-talet, då en del barn i fattiga områden började få mat i skolan, som då oftast bestod av mjölk och gröt.

1937 beviljade staten bidrag till skolmat för de barn som hade störst behov, vilket var drygt ett av tio barn. 1946 blev maten kostnadsfri men inte obligatorisk och kommunerna fick statsbidrag, något som pågick till 1960-talet.

Från andra halvan av förra århundradet byggdes skolbespisningen ut, men först 1997 blev kommunerna skyldiga enligt skollagen att servera kostnadsfri skolmat till alla elever. 2011 lade man till att den ska vara näringsriktig.

Källor: Skolmat Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons