Annons
Nyheter

”Har varken kunnat se blod, päls eller andra tecken på att varg har tagit kalvar i hagen”

Med anledning av artikeln ”Vargen tog Kalles kalvar: Den är totalt orädd”, publiceras här nedan ett genmäle från Länsstyrelsen.
Skåne • Publicerad 23 maj 2021

”Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda har publicerat en artikel där 8 nötkalvar påstås ha tagits av varg eller trampats ihjäl av kor som har skrämts av varg. Detta är djurhållarens upplevelse. Länsstyrelsen Skåne har inte fått komma till tals i artikeln.

Djurhållaren har kontaktat Länsstyrelsen ett antal gånger och sagt att kalvar har försvunnit eller trampats ihjäl. Det är mycket ovanligt att vargar tar nötboskap men vi åker alltid ut och genomför en besiktning och platsundersökning när en djurhållare tror att något av deras djur har angripits av rovdjur. I just detta fall har djurhållaren varje gång sagt att djuret redan är borttransporterat, att han inte vill att vi kommer ut och gör en besiktning eller att det inte finns något att besiktiga. Vi har förklarat att det är viktigt att vi besiktigar av flera skäl. Skulle varg ta nötkalvar på gården så finns det förebyggande åtgärder som kan sättas in. Djurhållaren har dessutom rätt till ersättning för det dödade djuret om något av de stora, fredade rovdjuren har gjort angreppet.

Annons

De gånger Länsstyrelsens vilthandläggare har kommit ut på plats har de varken kunnat se blod, päls eller andra tecken på att varg har tagit kalvar i hagen. Däremot har vi kunnat konstatera att djurhållaren känner stor oro och att stängslingen runt nötboskapen inte är bra. När vi satte upp kameror utanför hagen för att kunna se vilka vilda djur som rör sig där omkring fick vi förutom bilder på räv, rådjur och dovhjort också bilder på brukarens egna nötdjur i skogen utanför hagen. Vi har flera gånger informerat brukaren om att det bästa sättet att minska oron och ha koll på kor och kalvar är att se över stängslingen. Vi har också uppmanat brukaren att ta bort det slaktavfall som ligger utanför hagen eftersom det riskerar att locka rovdjur till platsen.

Vi har inte alltså inte fått ta del av eller sett något som stärker misstanken om att de påstått försvunna kalvarna skulle vara angripna av varg eller att nötkalvar ska ha trampats ihjäl av kor som har skrämts av varg. Vargfrågan är väldigt laddad och känslig och det är därför extra viktigt att beskrivningar bygger på fakta. Länsstyrelsen Skåne konstaterade den 8 januari 2021 att två vargar gick tillsammans och att de höll på att bilda revir. Sedan dess har vi inte kunnat konstatera något angrepp på tamdjur från dessa vargar inom reviret. De förefaller uteslutande har livnärt sig på vilt som förekommer rikligt i området.

Anneli Johansson, Länsstyrelsen Skåne”

Fotnot: Anneli Johansson är miljödirektör på länsstyrelsen

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons