Annons
Nyheter

Hårda vindar stoppade tåg och välte träd

Den hårda vinden har tagit stora delar av landet i sitt grepp med inställda tåg och nedfallna träd som följd. I Skåne skadades flera efter att ett träd blåst ner över vägen.
Kulmen beräknas dock vara nådd och enligt SMHI är en lugnare väderlek att vänta.
Väder • Publicerad 14 januari 2022
Tre personer har förts till sjukhus efter en olycka utanför Kristianstad där ett träd fallit över vägen.Foto: Johan Nilsson/TT
Ett stormfällt träd röjs undan från en mindre väg utanför Djurröd väster om Kristianstad på fredagsmorgonen. Ett stort antal träd har fallit över de skånska vägarna när stormen Gyda drog söderut.Foto: Johan Nilsson/TT

Den kraftiga blåsten i Norrlandsfjällen dröjer sig kvar och SMHI har utfärdat orange varning för vind i kombination med snöfall.

– Varningarna gäller fram till 23 och fram tills kommer det att vara ordentligt blåsigt och mycket snö. Under natten avtar vinden och då kommer också snöfallet att avta, säger Therese Skogman, meteorolog på SMHI.

Annons

Det är även blåsigt i Dalafjällen där ovana besökare avråds från att ge sig ut på fjället där vind och snöfall gör det svårt att orientera sig och resa tält.

Vinden som nu drar över landet är samma oväder som de senaste dagarna orsakat översvämningar och trafikproblem i norra Sverige.

Träd över vägar

Även i Skåne var det kraftig blåst under morgonen med en vindstyrka på upp till 20 sekundmeter.

– Där har det lugnat ner sig betydligt, men det fortsätter att vara blåsigt. Vinden fortsätter att försvagas under kvällen och i morgon kommer det att blåsten att vara svag till måttlig.

Det besvärliga Skånevädret ledde bland annat till att tre personer fick föras till sjukhus med ambulans efter en olycka i Kristianstads kommun under morgonen. Ett träd föll över vägen på morgonen och tre personer stannade för att såga itu det. Då körde en personbil in i trädet, skriver polisen på sin hemsida.

Trafikverket fick in flera rapporter om träd som vält ner över vägar i södra Sverige på morgonen.

Inställda avgångar

På Gotland orsakade blåsten flera strömavbrott under natten och morgonen, rapporterar lokala medier. Som mest var 3 000 hushåll utan ström. Även Jämtland drabbades av strömavbrott. 4 600 hushåll blev strömlösa en dryg timme natten till fredagen, skriver op.se.

I Sundsvall blåste den 14 meter höga skulpturen Spiral reflex omkull, rapporterar SVT Västernorrland.

Den kraftiga blåsten har också lett till flera stopp och inställda avgångar i tågtrafiken under fredagen.

Tågbolaget Vy har ställt in samtliga avgångar Kiruna–Narvik fram till lördag och SJ ställde under dagen in flera avgångar västerut från Östersund.

Trafikverket stoppar

Annons

I södra har Trafikverket beslutade Trafikverket att stoppa tågtrafiken på flera sträckor med anledning av blåsten. På sträckan Nässjö–Vetlanda ersätts tågen med buss fram till lördag.

Även i västra Sverige har tåg på flera sträckor fått ställas in under dagen. Mellan och Uddevalla och Strömstad är flera avgångar inställda och trafiken väntas inte rullan som vanligt förrän tidigt lördag morgon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons