Annons
Nyheter

Dödsskjutningarna orsakar kö till obduktioner

Det stora antalet dödsskjutningar i Sverige har satt ökad press på rättsläkarkåren. Skjutningar mot huvudet har ökat.
Brott • Publicerad 5 januari 2022
Kriminaltekniker undersöker brottsplatsen efter en dödsskjutning i Gävle i november förra året.
Kriminaltekniker undersöker brottsplatsen efter en dödsskjutning i Gävle i november förra året.Foto: Pernilla Wahlman/TT

De många skjutningarna i landet har skapat hårt tryck på myndighetens sex enheter när antalet obduktioner ökar kraftigt, rapporterar P4 Östergötland.

Eftersom en obduktion efter ett mord tar tid och har förtur kan andra ärenden påverkas och få längre handläggningstider, enligt Johan Berge.

Annons

– Själva obduktionsundersökningen blir mer komplicerad, framför allt om det är många skador och det är något vi har sett på senare år, säger han till radion.

Johan Berge har också sett en förändring i skjutvapenvåldet de senaste 20 åren, där fler av offren bär skyddsväst och gärningsmännen oftare skjuter mot huvudet för att döda.

– Förr sköt man lite på distans och ibland dog man, ibland inte. Det som är nytt nu är att det är mycket mer definitivt, man ser verkligen till att personen dör, säger Berge.

Under 2021 sköts 47 personer till döds i Sverige, vilket ligger i nivå med året innan. Därtill har 112 personer skadats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons