Annons
Nyheter

Hävd häktning för mordmisstänkt pojke

Södertörns tingsrätt har hävt häktningen för en 16-årig pojke som misstänks ha knivmördat en jämnårig pojke i Älvsjö i södra Stockholm i juni.
Brott • Publicerad 6 september 2023
Blommor vid platsen i Älvsjö där en pojke dödades den 8 juni. Arkivbild
Blommor vid platsen i Älvsjö där en pojke dödades den 8 juni. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Åklagaren hade begärt att pojken skulle vara fortsatt häktad, men för att en person under 18 år ska vara häktad längre än tre månader under en sammanhängande tid krävs att det föreligger synnerliga skäl. Sådana skäl föreligger inte här, enligt domstolen, även om pojken fortsatt är misstänkt på sannolika skäl för mordet.

"I detta fall handlar det om ett mycket allvarligt brott med ett mycket högt straffvärde. Det finns dock inga andra omständigheter som talar för att det finns synnerliga skäl med hänsyn till brottet eller karaktären av utredningen", skriver domstolen i beslutet, som fattades i förra veckan.

Annons

Pojken är dock inte försatt på fri fot utan omhändertagen enligt LVU, skriver domstolen.

Det var den 8 juni som en skadad tonårspojke hittades vid en port till ett flerfamiljshus Älvsjö. Pojken fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Några timmar senare meddelade polisen att en jämnårig pojke gripits som misstänkt.

Åklagaren har tidigare bekräftat att de två pojkarna var bekanta med varandra.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons