Annons
Nyheter

HD fäller mördare – ny bevisribba för gängmål

Livstids fängelse i tingsrätten – friande dom i hovrätten.
Nu sätter Högsta domstolen ner foten: Den 25-årige man som åtalats för en dödsskjutning i Märsta 2020 döms till livstid.
– Domen är framför allt principiellt viktig när det gäller skjutningar och sprängningar i gängmiljö, säger riksåklagaren Petra Lundh.
Brott • Publicerad 14 februari 2023
I tingsrätten blev det livstids fängelse, i hovrätten friande dom. Nu sätter Högsta domstolen ner foten. Arkivbild.
I tingsrätten blev det livstids fängelse, i hovrätten friande dom. Nu sätter Högsta domstolen ner foten. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Åklagarmyndigheten har tidigare beskrivit fallet som ett typexempel på den allvarliga våldsbrottslighet inom kriminella miljöer som på senare tid vuxit fram i Sverige: en person skjuts till döds mitt på dagen, framför vittnen, av en maskerad gärningsman som tar sig snabbt till och från brottsplatsen.

– Domen är framför allt principiellt viktig när det gäller skjutningar och sprängningar i gängmiljö. Där har vi sällan några muntliga uppgifter, vare sig misstänkta eller målsägande vill medverka. Vittnen vill inte heller medverka, och vill de medverka kan de ofta inte peka ut någon gärningsman, säger riksåklagaren Petra Lundh till TT.

Mitt på dagen

Annons

Det aktuella mordet skedde i oktober 2020. Då sköts en man till döds vid en busshållplats i Märsta – mitt på dagen och framför vittnen – av en ensam gärningsman på elsparkcykel.

Grundfrågan för domstolarna har varit vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom.

Inget av vittnena hade sett mördarens ansikte och efter dådet försvann gärningsmannen snabbt från platsen.

Några månader senare greps en misstänkt 25-åring. I tingsrätten han till livstids fängelse för mord, men i hovrätten blev han friad. Detta eftersom domstolen ansåg att en alternativ gärningsman inte helt kunde uteslutas.

Men nu slår alltså Högsta domstolen fast att 25-åringen är skyldig. Efter en sammanvägd bedömning av bevisningen landar HD i att det finns ett "mycket starkt stöd för åtalet och att det som kommit fram om möjliga alternativa gärningsmän inte ger anledning att räkna med att gärningen utförts av någon annan", skriver man i ett pressmeddelande.

"Oerhört glad"

– Jag är oerhört glad att Högsta domstolen delade den uppfattningen som Åklagarmyndigheten har haft. Det vill säga att man ska värdera varje indicium för sig, men sedan också göra en samlad värdering av själva bevisningen, säger Petra Lundh.

Även i framtiden kommer det dock krävas starka indicier för att nå fram till en fällande dom, poängterar Lundh.

– I detta fallet hade vi framför allt två olika indicier som var väldigt starka var för sig, men som inte räckte till fällande dom när man lade ihop det tillsammans med det andra.

Några pusselbitar har varit extra viktiga för en fällande dom i HD. I hans hem fanns en jacka med blodspår från den ihjälskjutne mannen, dna-spår från 25-åringen och tändsatspartiklar från den typ av ammunition som användes vid mordet. Bland de patronhylsor som hittades på brottsplatsen fanns också dna-spår från 25-åringen.

– Jag har klagat på det här just eftersom det rått osäkerhet om hur man ska värdera den här typen av bevisning. En del domstolar har tittat på varje indicium, men sedan inte gjort en samlad bedömning. Nu har vi klara och tydliga uttalanden från Högsta domstolen om hur det här ska göras, säger Petra Lundh.

Oenig rätt

Annons

Ett av fem justitieråd var skiljaktig och ansåg att även om bevisningen var besvärande för 25-åringen är det möjligt att någon annan är mördaren. Att rätten inte var enig spelar dock ingen roll för domens betydelse, anser Lundh.

– Det är ju majoriteten som har meddelat den här domen. Den blir nu vägledande, det är ett prejudikat, säger riksåklagaren.

Under rättegången i HD har 25-åringen inte medverkat. Efter den friande domen i hovrätten antas han ha lämnat landet.

Bakgrund: Dödsskjutningen i Märsta

Den 2 oktober 2020 skjuts en man till döds vid en busshållplats i Märsta. En ensam man, som kommer till platsen på en elsparkcykel, springer fram till offret och börjar skjuta på honom från nära håll. Offret försöker först springa därifrån men gärningsmannen följer efter samtidigt som han fortsätter skjuta. Därefter försvinner gärningsmannen, som enligt övervakningsbilder var klädd i en grön parkas, från brottsplatsen på elsparkcykeln.

Tre personer blir vittnen till händelsen, men kan inte peka ut gärningsmannen. Varken mordvapnet eller elsparkcykeln har hittats.

Först flera månader efter händelsen grips den 25-årige man som senare ska åtalas för händelsen. Utredningen har inte kunnat visa på att han haft någon relation till brottsoffret eller att han skulle ha tagit emot pengar för att utföra mordet.

Det har däremot funnits teknisk bevisning mot 25-åringen. Han hade också tillgång till en elsparkcykel och befann sig i området vid tiden för mordet. Han saknar alibi och har tidsmässigt haft möjlighet att begå brottet.

Attunda tingsrätt dömde honom i juni förra året till livstids fängelse. I september friades han av Svea hovrätt. Domen överklagades och Högsta domstolen gav målet prövningstillstånd.

En huvudförhandling var ursprungligen planerad till maj 2022, men den ställdes in då man inte lyckats delge mannen kallelsen till rättegången. Det visade sig att mannen rest utomlands i september 2021 och det finns inga uppgifter om att han återvänt.

Därefter har nya försök gjorts att delge honom kallelsen till huvudförhandling. Trots att han inte dök upp när den inleddes den 22 november så beslutade HD att målet kan prövas.

Den 14 februari meddelade HD sin dom och dömer mannen till livstids fängelse för mord.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons