Annons

Minister: Girjasdom kan kräva lagändring

Girjas sameby vinner en mångårig tvist mot staten. Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om vem som ska få jaga och fiska i området.
Landsbygdsministern utesluter inte att domen kan kräva lagändringar.
Samhälle • Publicerad 23 januari 2020
Girjas samebys ordförande, Matti Berg. Arkivbild.
Girjas samebys ordförande, Matti Berg. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/TT
Girjas sameby vinner en mångårig tvist mot staten. Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om och hur andra ska få jaga och fiska i området.
Girjas sameby vinner en mångårig tvist mot staten. Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om och hur andra ska få jaga och fiska i området.Foto: Anders Wiklund/TT
Peter Danowsky, Girjas advokat, Åsa Larsson Blind, Förbundsordföranden i Svenska samernas riksförbund, och Matti Berg, Girjas samebys ordförande, i Högsta domstolen i Stockholm.
Peter Danowsky, Girjas advokat, Åsa Larsson Blind, Förbundsordföranden i Svenska samernas riksförbund, och Matti Berg, Girjas samebys ordförande, i Högsta domstolen i Stockholm.Foto: Anders Wiklund/TT
Girjas avlånga yta har i likhet med andra samebyars uppstått av att den naturligt följer renarnas vandring.
Girjas avlånga yta har i likhet med andra samebyars uppstått av att den naturligt följer renarnas vandring.Foto: TT
Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska i området.
Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska i området.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är svårt att sätta ord på känslan som infann sig när de fick ta del av beslutet, säger Matti Berg till TT.

– Det var en stor glädje för samebyns äldre medlemmar som dragit i gång det här och levt med det här.

Annons

Kraftiga applåder utbröt från åhörarläktaren med samiska representanter i salen i Högsta domstolen (HD), efter att rättens ledamöter presenterat sitt resonemang bakom domen.

Matti Berg blev i slutänden inte förvånad av utfallet.

– Ärligt talat inte, men det är väldigt kluvet. Rent förnuftsmässigt så kändes det som att vi skulle få rätt.

Tvist sedan 2009

HD slår fast i sin dom att det är samebyn, inte staten, som har upplåtelserätt till småviltjakt och fiske. Tidigare har länsstyrelsen bestämt vem som fått bedriva jakt och fiske på samebyns område ovanför odlingsgränsen.

Tvisten har pågått sedan 2009 då Girjas stämde staten. Staten yrkade att det är den, i egenskap av markägare, som har rätt att bestämma över jakt och fiske på område. Girjas å sin sida yrkade att samebyn ensam ska äga upplåtelserätten. Det är en rättighet som byn anser tillfaller samerna genom urminnes hävd, en juridisk rätt som bygger på att man under lång tid har brukat marken.

"Består fortfarande"

Domstolen finner att det i vart fall i mitten av 1700-talet hade utvecklats en rätt för enskilda samer att styra över jakten och fisket i området. Denna rätt gick under 1800-talet över till medlemmar i samebyn.

– Rättigheter som uppkommit av urminnes hävd består fortfarande, säger Sten Andersson, ledamot i HD och referent i målet.

Domen har enbart direkt verkan mellan parterna, säger Sten Andersson, men han understryker att HD:s domar har en prejudicerande roll, vilket gör att domen kommer påverka andra samebyar.

Förbundsordförande i Svenska samernas riksförbund, Åsa Larsson Blind, säger att det är en stor dag.

– Vi är otroligt glada över den argumentation som rätten har fört och på det sätt som den har gjort det.

Annons

Hur domen påverkar andra samebyar är i dagsläget oklart, säger hon.

– Men det ser ut som att vi har fått ett klargörande av rättsläget, och då förväntar jag mig att även staten tar hem och analyserar det här och att Högsta domstolens juridiska slutsatser tillämpas.

"Fråga för regering och riksdag"

Justitiekansler (JK) Mari Heidenborg, som har företrätt staten i målet, tycker att det är skönt med ett avslut.

– Jag säger också grattis till Girjas sameby. Jag ska nu ta del av den här domen ordentligt.

Vad domen får för konsekvenser är svårt att säga enligt JK.

– Vad jag kan säga så här långt är att centralt i HD:s dom är att man använt bestämmelsen om urminnes hävd på ett sätt som man inte har tillämpat den tidigare.

Det är också för tidigt att säga om det krävs lagändringar efter domen.

– Mitt uppdrag är slut nu, nu är det en fråga för regering och riksdag, säger Heidenborg.

Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kommer den domen att påverka andra samebyar, samer som inte ingår i samebyar, och jakt och fiske. Hon säger att det kan krävas lagändringar och kanske utredningar för att se vad som behöver ändras.

– Vi behöver titta på hur domen är formulerad och jag utesluter inte att det här kan få andra juridiska konsekvenser heller. Det är därför viktigt att vi gör ett gediget arbete med att både analysera vad domen faktiskt säger och vilka åtgärder vi behöver vidta för att hantera konsekvenserna av den.

Hon syftar bland annat på vad domstolens resonemang om urminnes hävd kan betyda generellt.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons