Annons
Nyheter

HD fastställer dom mot kronvittne

Ett kvinna dömd för narkotikabrott lämnade uppgifter om en medåtalad och fick ett kortare straff. Hon överklagade till Högsta domstolen för att få straffet sänkt ytterligare.
Nu avslår HD hennes överklagan och fastställer hovrättens dom.
Brott • Publicerad 4 april 2023
Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Kvinnan häktades våren 2022 sedan polisen vid en husrannsakan hittat kilovis med kokain och cannabis i hennes lägenhet. Under förundersökningen lämnade hon uppgifter om den misstänkte huvudmannen i målet.

Kvinnan dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra år och sex månader. Straffvärdet bedömdes till ytterligare ett års fängelse, men kvinnan fick straffrabatt till följd av hennes medverkan i utredningen av en medåtalad, och den hotbild som på grund av detta uppkommit mot henne.

Annons

Hovrätten gjorde samma bedömning av straffvärdet, men sänkte straffet till fyra års fängelse med hänvisning till att uppgifterna hon lämnat var av "väsentlig betydelse för utredningen".

HD avslår

Försvaret ansåg att straffrabatten borde ha varit ännu större och överklagade till Högsta domstolen – som går på hovrättens linje.

Även HD bedömer det egentliga straffvärdet till fem år och sex månaders fängelse och konstaterar, med hänvisning till kvinnans samarbete och en "allvarlig hotbild", att en strafflindring på ett år och sex månader är rimlig.

"Hovrättens dom ska således fastställas", skriver HD i domen.

Ny lagstiftning

Bakgrunden är en lagändring från den 1 juli 2022 som innebär att den som medverkar i utredningen av en annan persons brott, ett så kallat kronvittne, kan få ett lindrigare straff.

Precis som i regleringen om strafflindring vid medverkan av utredning om eget brott krävs att de uppgifter som lämnas är av väsentlig betydelse för utredningen.

Riksdagen har också uppmanat regeringen att införa ett kronvittnessystem. Det innebär att en misstänkt person ska kunna garanteras den strafflindring som åklagaren erbjuder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons