Annons
Nyheter

HD sänker straff för medicintjuv

Brott • Publicerad 5 februari 2023
Högsta domstolen pekar på förmildrande omständigheter och sänker straffet för en sjuksköterska som stulit narkotikaklassade läkemedel. Arkivbild.
Högsta domstolen pekar på förmildrande omständigheter och sänker straffet för en sjuksköterska som stulit narkotikaklassade läkemedel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En sjuksköterska som stulit narkotikaklassade läkemedel har underkastats prövotid, förlorat sin anställning och brottet begicks dessutom för ovanligt lång tid sedan. Detta pekar Högsta domstolen (HD) på och sänker fängelsestraffet för sjuksköterskan.

I brottmål ska domstolarna beakta skäl som talar för en mildare påföljd, påpekar HD.

Annons

Ett sådant skäl är om det gått lång tid mellan brottet och domen. I det aktuella fallet har det gått nästan fem år från inledd förundersökning till slutlig dom.

Den dömda har också drabbats av andra rättsliga sanktioner till följd av brottet, skriver HD.

Sjuksköterskan har blivit av med jobbet. Hon har också följt en prövotidsplan med regelbundna samtal med beroendesköterska och läkare och slumpmässiga urin- och blodprov.

HD dömer sjuksköterskan till sex månaders fängelse i stället för tio månader, som hon annars skulle ha fått.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons