Annons
Nyheter

Hemliga vaccinuppgifter till privat mejl

Coronaciruset • Publicerad 16 mars 2021
Vaccinationssamordnaren Richard Bergström skickade ett 80-tal mejl till sin privata adress förra året, enligt Aftonbladet. Arkivbild.
Vaccinationssamordnaren Richard Bergström skickade ett 80-tal mejl till sin privata adress förra året, enligt Aftonbladet. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström har enligt Aftonbladet skickat sekretessbelagd information till sin privata mejladress.

It-säkerhetsexperter som tidningen pratat med säger att det kan röra sig om sekretessbrott.

Annons

Richard Bergström har ett mejlkonto på regeringskansliet, där han är anställd. Därifrån har han vidarebefordrat mejl till sitt privata Gmail-konto, enligt den mejllogg som Aftonbladet begärt ut.

När de begärt att få ta del av innehållet i mejlen är svaret att informationen är sekretessbelagd. Mejlen har ämnesraderna AZ, PFE, och WHO. De första två används ofta som förkortningar för Astra Zeneca och Pfeizer.

Bergström skriver till Aftonbladet att han "kunde ha agerat annorlunda".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons