Annons

Hermansson i rätten åtalad för förtal

Brott • Publicerad 27 januari 2020
Ann-Sofie Hermansson (S). Arkivbild.
Ann-Sofie Hermansson (S). Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ann-Sofie Hermansson (S) var kommunstyrelseordförande i Göteborg tills förra våren. Nu ställs hon inför rätta, anklagad för grovt förtal av två kvinnor som känner sig utpekade som extremister.

Rättegången, som flera medier uppmärksammat, inleddes i Göteborgs tingsrätt på måndagen.

Annons

I bakgrunden finns en filmvisning av "Burka songs 2.0" med ett efterföljande panelsamtal som skulle ha hållits i kommunens lokaler våren 2018. Göteborgs stad ställde efter kritik dock in arrangemanget med hänvisning till det skulle ha blivit för ensidigt.

I samband med beslutet, som fattades av tjänstemän på stadsledningskontoret, publicerade Ann-Sofie Hermansson flera blogginlägg där hon bland annat skrev att panelsamtalet skulle ha dominerats av "extrema röster".

Kvinnorna polisanmälde Hermansson och valde när utredningen lades ner att i stället väcka ett enskilt åtal mot den tidigare toppolitikern.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons