Annons
Nyheter

Heroin avkriminaliseras i provins i Kanada

Det är numera lagligt att gå omkring med mindre mängder heroin, kokain, fentanyl och andra tunga droger i den kanadensiska provinsen British Columbia.
Kanada • Publicerad 1 februari 2023
Bonnie Henry, högsta vårdchef i British Columbia, aviserade lagändringen vid en pressträff i november förra året. Arkivbild.
Bonnie Henry, högsta vårdchef i British Columbia, aviserade lagändringen vid en pressträff i november förra året. Arkivbild.Foto: Chad Hipolito/The Canadian Press via AP/TT

Lagändringen genomförs för att myndigheterna vill se om det kan råda bot på en opioidkris där tusentals människor har mist livet i överdoser.

Vuxna personer som blir påkomna med mindre än 2,5 gram av drogerna i fråga kommer att tilldelas information om hur man får behandling, i stället för som tidigare fängelse eller böter. Dessutom kommer de framöver få behålla drogerna.

Annons

Försäljningen kommer även fortsättningsvis att vara straffbar.

– Följderna av denna folkhälsokris har rivit upp samhällen över hela British Columbia och Kanada, sade Carolyn Bennett, landets minister med ansvar för psykisk hälsa och beroendefrågor, vid en pressträff i samband med att den nya lagen trädde i kraft på tisdagen.

Det utropades ett formellt nödläge för folkhälsan i provinsen redan 2016 med anledning av ett allt mer utbrett missbruk av tyngre substanser. Sedan dess har fler än 10 000 människor där likväl avlidit till följd av överdoser. Det är sex dödliga överdoser om dagen, sett till invånarantalet på fem miljoner.

Provinsmyndigheterna hoppas att fler missbrukare ska känna sig benägna att söka vård innan det är för sent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons