Annons
Nyheter

Riksdagen får pröva utökad regeringsmakt

Flera partier har kritiserat regeringen för att kringgå riksdagen i ett lagförslag om utökade maktbefogenheter för att begränsa coronasmittan. Men enligt socialminister Lena Hallengren (S) kommer riksdagen att få pröva regeringens beslut.
Coronaviruset • Publicerad 4 april 2020
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Syftet med lagförslaget är att regeringen snabbt ska kunna fatta beslut om extraordinära åtgärder för att begränsa smittspridningen.

– Det handlar inte om att försöka runda någon riksdag. Nu handlar det om att vi är i ett otroligt allvarligt läge och att vi måste förbereda oss på att kunna vidta ännu kraftfullare åtgärder än vi i dag har möjlighet att göra för att bekämpa smittspridning, säger Lena Hallengren.

Annons

V, L och M har tidigare kritiserat förslaget för att kringgå riksdagen. I det ursprungliga förslaget, som Expressen skrev om på fredagen, lämnades riksdagen utanför eventuella beslut om snabba åtgärder, något som moderatledaren Ulf Kristersson på Facebook kallar för en "oacceptabel brist". Men enligt det utkast till lagrådsremiss, som regeringen presenterade på lördagen, heter det att förslagen ska underställas riksdagen för godkännande. Det kommer i så fall troligen att ske i efterhand.

– Det handlar om att kanske kunna stänga köpcenter, hamnar, restauranger och viss trafik när man upptäcker att det finns en allvarlig smittspridning. Då handlar det om mycket kort tid som man behöver agera på, säger Lena Hallengren.

Snabba ryck

Remisstiden är rekordkort: ett dygn. Lagrådsremissen har skickats till tolv instanser som senast på söndagskvällen ska komma med synpunkter.

Samtliga partier i riksdagen har uppgett att de är positiva till att ge regeringen utökade maktbefogenheter till regeringen för att minska smittspridningen. Enligt förslaget ska lagändringen gälla i högst tre månader.

– Det är en tillfällig förändring som ska upphöra senast den sista juni. Den handlar bara om åtgärder som behövs för att bekämpa coronaviruset och den sjukdom som orsakar covid-19. Så den är inte tillämpbar i något annat sammanhang, säger Lena Hallengren.

Vänsterpartiet är kritiskt till tidsramen och vill att de utökade befogenheterna bara ska gälla en månad i taget.

– Vi tycker att en sådan här lagstiftning som ger regeringen så stor makt på riksdagens bekostnad bara ska få finnas i en månad i taget, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Eliminera maktmissbruk

Han anser att riksdagen snabbt kan förlänga lagen om det behövs. Det viktiga är att värna om demokratin och de folkvaldas inflytande vilka han ser som en garant för att eliminera risken för maktmissbruk.

– Om man bygger in att de folkvalda har det sista ordet då menar vi att det finns en bra demokratisk förankring. Det är en stor styrka i den svenska krishanteringen att det funnits bred demokratisk uppslutning. Det tycker jag att vi ska vara rädda om.

M har krävt ett förtydligande av regeringen hur individer och företag som drabbas ekonomiskt av regeringens eventuella åtgärder utifrån den här lagstiftningen ska få ersättning.

Fakta: Lagrådsremissen

I utkastet till lagrådsremissen föreslås att det i smittskyddslagen införs bestämmelser som innebär att regeringen, inom grundlagens ramar, ges rätt att meddela vissa offentligrättsliga föreskrifter om särskilda åtgärder med anledning av det virus som orsakar covid-19.

Det kan till exempel handla om tillfälliga begränsningar av folksamlingar, nedstängning av köpcentrum, barer, nattklubbar, restauranger, gym och bibliotek.

Det kan också handla om tillfällig nedstängning eller begränsning av att använda till exempel hamnar, flygplatser eller buss- och järnvägsstationer.

Det ger också möjlighet till tillfällig handel eller omfördelning av läkemedel, skyddsmaterial och annan medicinsk utrustning från privata vårdgivare och andra privata aktörer.

Förslaget innebär inte att regeringen kan ändra lagar. Det rör sig om ett komplement till gällande regler och gäller enbart för coronaviruset. Det öppnar inte heller för undantagstillstånd.

Regleringen ska gälla tillfälligt under högst tre månader och föreslås träda i kraft den 18 april och upphöra den 30 juni.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons