Annons
Nyheter

Historisk stad på Hawaii "helt nedbränd"

Staden Lahaina var en favoritdestination för turister och historiskt betydelsefull för hawaiianerna. Men efter de stora skogsbränderna på Maui är den till stor del förvandlad till aska.
USA • Publicerad 12 augusti 2023
Lahaina på ön Maui, är en historiskt betydelsefull stad för hawaiianerna. Arkivbild.
Lahaina på ön Maui, är en historiskt betydelsefull stad för hawaiianerna. Arkivbild.Foto: Marco Garcia/AP

Lahaina är "borta", säger borgmästaren Richard Bissen till CNN:

– Inget finns kvar. Den har helt brunnit ner.

Annons

Mer än två miljoner turister besökte varje år Lahaina på Maui, den näst största av Hawaiiöarna. De lockades framförallt av stränder och surfing. Men för lokalbefolkningen på Hawaii är Lahaina dessutom mycket betydelsefull för deras kulturella identitet.

– Staden är förmodligen en av de viktigaste platserna i Hawaiis historia, säger Theo Morrisson till BBC. Hon leder Lahaina restoration foundation, en stiftelse som arbetar för att bevara stadens kulturarv.

Under 1800-talets första hälft var Lahaina huvudstad i kungariket Hawaii, innan ögruppen erövrades av USA på 1890-talet. Stadens livliga hamn blev på 1800-talet ett nav för världens valfångstindustri.

Fram tills branden fanns spår av historien överallt i Lahaina. Bland de byggnader som antas ha förstörts eller skadats finns "Baldwin home" som var det äldsta huset på Maui, en 200 år gammal kyrka där kungar och drottningar ligger begravda, och en byggnad som användes som fängelse på valfångsttiden.

– Den var ett andligt och kulturellt centrum, och den första huvudstaden. Vi är väldigt stolta över vår historia, säger Theo Morrisson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons