Historiskt VM-brons till Karlström

Perseus Karlström levde upp till medaljförväntningarna och tog brons på 20 km gång i VM i Doha.
Det var Sveriges första medalj på herrsidan i ett VM – och Karlström var känslosam efteråt.
Friidrott • Publicerad 5 oktober 2019
Perseus Karlström tar brons i herrarnas 20 km gång under friidrotts-VM i Doha.
Perseus Karlström tar brons i herrarnas 20 km gång under friidrotts-VM i Doha.Foto: Jessica Gow/TT

Direkt efter målgång var det väldigt starka känslor bredvid gångbanan i Doha. Perseus Karlström kramar om sin tränare Brent Vallance från Australien och träningskompisen Evan Dunfee från Kanada. Det är långa kramar.

Sedan vänder han sig mot de svenska journalisterna på plats.

– Alltså det här har varit den längsta dagen i mitt liv. Jag har räknat ner. Det har varit så lång väntan... säger han mellan han hämtar andan som fortfarande är snabb direkt efter målgång.

– Alla som visat support för mig, folk som jag inte har någon aning om vilka de är, men som har idrottshjärta, ni förstår inte, det är så jäkla sjukt, fortsätter han, som att allt är i en enda lång mening.

"Fruktansvärt långsamt"

Perseus Karlström visste vad han pratade om när han sade att han var i sitt livs form.

I 20 kilometersloppet visade 29-åringen från Eskilstuna tidigt att han skulle ha med toppen att göra. Japanen Toshikazu Yamanishi gjorde genast ett ryck och behöll en klar ledning genom hela loppet. Karlström placerade sig i den jagande klungan där han och fyra andra vägrade släppa japanen ur sikte.

Men med drygt fem kilometer kvar bestämde sig svensken för att testa – och han kom loss. Perseus Karlström var ensam tvåa under drygt tre kilometer, men jagades av ryssen Vasiliy Mizinov, som tävlar under neutral flagg.

– Det gick så fruktansvärt långsamt (i början), alla bara droppade av – pang! Men de körde inte med någon iskorv! De får skylla sig själva, nästa gång får de läsa svensk media mer, säger han.

– Vi fyllde på den mer och mer på slutet så att det blev en faluiskorv till slut.

49 långa veckor

Med en kilometer kvar kom Mizinov ikapp, och gick om. Karlström kastade sin iskeps åt sidan men lyckades inte svara och gick över mållinjen som trea, med svenska flaggor i båda händerna.

– Mitt huvud kokade. Jag kände verkligen att det var på gränsen. Huvudet var hur kokande som helst. Ryssen kom för fort på slutet, säger han.

Det är tydligt att det här betyder otroligt mycket. Han berättar att han från gångvärldens håll märkt att han haft blickarna på sig efter sin kanonsäsong, även om japanen var rankad som världsetta.

– Det har varit 49 långa veckor. Jag kommer ihåg i Mexiko i december när någon frågade varför jag tränade så hårt. Nu vet ni, jag tränade för det här! För att stå på pallen.

Hans hälsning från svenska folket kommer precis som allt han säger i en snabb ström av ord:

– Tack för all kärlek som ni visat. Det är otroligt att få sådant stöd. Jag har haft så mycket motgång, folk som skrattat. Men nu har det märkts att folk hejat på, så tack. Ni är definitivt en del av den här medaljen och det är stort att ni vänt från att vara negativa till att bli positiva.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.