Annons
Nyheter

Historiskt stor läkarstrejk i Storbritannien

Tiotusentals AT-läkare har pausat sitt arbete i Storbritannien. Strejken är en av de största som drabbat den brittiska vårdapparaten.
Storbritannien • Publicerad 11 april 2023
AT-läkare inom den brittiska vårdapparaten NHS strejkar. Här demonstrerar flera av dem utanför ett sjukhus i Leicester på tisdagen.
AT-läkare inom den brittiska vårdapparaten NHS strejkar. Här demonstrerar flera av dem utanför ett sjukhus i Leicester på tisdagen.Foto: Jacob King/PA via AP/TT

Strejken inleddes på tisdagen och ska pågå i fyra dagar. På lördag morgon återupptas arbetet. På arbetsgivarsidan larmas det om att så många som 350 000 planerade operationer och läkarbesök behöver ställas in.

Stephen Powis, högste chef för vården i England, beskriver strejken som det största avbrottet i verksamhetens historia.

Annons

– Akut, brådskande och kritisk vård kommer att prioriteras, men en del patienter kommer dessvärre att få sina besök uppskjutna, sade han på måndagen.

De strejkande läkarna kräver högre löner och bättre arbetsvillkor. Det har skett flera större strejker inom den statliga vårdapparaten NHS den senaste tiden – i ett läge där det råder personalbrist, pandemin har orsakat stora vårdköer och de anställdas reallöner sjunker på grund av inflationen.

Storbritanniens hälsominister Steve Barclay säger att konflikten kvarstår på grund av "orealistiska" krav på 35-procentiga löneökningar.

Enligt Mike Greenhalgh, vice ordförande i det brittiska vårdförbundet BMA:s utskott för AT-läkare, har de funnits tillgängliga för nya samtal under hela påskledigheten.

– Det är svårt att förhandla när det bara är den ena parten som gör det och regeringen inte alls går oss till möte på den fronten, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons