Annons
Nyheter

Hit får du inte resa i sommar

För den som inte lockas av svemester lyfter nu Europa steg för steg på reserestriktionerna.
Men svenskar är inte välkomna överallt. Och på många håll kommer krav på munskydd och avstånd på stranden finnas kvar även om gränsen öppnar.
Coronaviruset • Publicerad 2 juni 2020
I Grekland har stränderna öppnat, men restriktioner finns. Här på en strand utanför Aten förbokas och betalas platserna i solstolarna. Arkivbild.
I Grekland har stränderna öppnat, men restriktioner finns. Här på en strand utanför Aten förbokas och betalas platserna i solstolarna. Arkivbild.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Det finns fortfarande många oklarheter om sommarens resande, men ett som är säkert är att det inte blir en vanlig sommar.

För även om beskeden om öppnade gränser och flygplatser duggar tätt, så lyfts inte alla restriktioner.

Annons

För semestrar vid Medelhavet får man nog räkna med att exempelvis bära munskydd i kollektivtrafiken, hålla avstånd på restauranger, museer och stränder och inte träffas i större grupper än vad som är tillåtet.

Sådana regler kan ändras snabbt och det gäller också att hålla koll på eventuella karantänsregler, även om de nu slopas i land efter land.

Dessutom avråder UD fortfarande från alla icke nödvändiga resor – och dit räknas alla turistresor – till den 15 juli. Avrådan gäller alla länder i världen. Den som ändå åker bör kolla sitt försäkringsskydd extra noga före avresan.

Så här ser läget ut – just nu – i grannländer och på vanliga semestermål:

Danmark

Den 15 juni öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna än.

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga, dansk käresta eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Nya resebesked för svenskar kan komma under sommaren. Både den svenska och danska regeringen pratar om att eventuellt bara öppna upp för Öresundsregionen till att börja med.

Annons

Norge

Kommer att öppna gränsen för turistande danskar den 15 juni, men inte för svenskar.

Dock pågår samtal mellan den svenska och norska regeringen och ett besked om att även svenska turister är välkomna kan komma när Norge känner sig tryggt med att smittspridningen inte kommer att ta fart.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Finland

Tillåter endast nödvändiga inresor, till exempel för arbete. Har ännu inte gett besked om hur det blir med övriga resor i sommar.

Tyskland

Den tysk-danska gränsen öppnar för turister den 15 juni. Samma datum som landets globala reseavrådan ändras och tyskarna kan resa fritt till andra EU-länder.

Annons

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till den 29 juni.

Restriktionerna kan se olika ut i olika delstater.

Frankrike

Planerar att öppna för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag är det till exempel Spanien och Storbritannien.

Från den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättar landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer.

I Parisregionen, och andra regioner som är extra hårt drabbade, behålls en del restriktioner ytterligare en tid.

Annons

Spanien

Vill ta emot utländska turister från juli, utan krav på karantän.

Har gradvis lättat på de mycket hårda restriktionerna som infördes i mars för att stoppa smittspridningen. Restriktioner för hur man kan resa inom landet väntas vara kvar till den 21 juni.

Italien

Alla EU-medborgare välkomna från den 3 juni, utan krav på karantän.

Från samma datum ska det även bli möjligt att resa mellan regioner igen.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt, och kan ändras med kort varsel.

Grekland

Annons

Från den 15 juni välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki, endast slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst. Men flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så gäller testning och övernattning på anvisat hotell. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar. Exakt hur kommer att meddelas senare.

Kroatien

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. Det enda som krävs för att komma in i landet är en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller något liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa.

Cypern

Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Annons

Storbritannien

Från den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tjeckien

Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget. Sverige och Storbritannien är för närvarande de enda i den högsta riskgruppen, vilket gör att svenskar och britter måste visa upp friskhetsintyg för att släppas in i landet. Samma sak gäller för tjecker som återvänder från de två länderna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons