Annons
Nyheter

Hitlerhälsande soldater väljer att sluta

Arbete • Publicerad 3 augusti 2021
Två soldater på Luftstridsskolan ska under arbetstid och i uniform ha gjort Hitler-hälsningar och sagt "Sieg heil". Inför hot om avsked säger de nu upp sig. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Två soldater på Luftstridsskolan i Uppsala ska under arbetstid och iförda uniformer upprepade gånger ha gjort Hitler-hälsningar och sagt "Sieg heil".

De stängdes av under utredningen men inför hot om avsked väljer soldaterna nu själva att sluta, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Annons

Förbandschefen, överste Robert Nylén, anmälde de båda till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd och krävde då att soldaterna skulle få sparken.

Att de säger upp sig innan personalansvarsnämnden kommit med ett avgörande innebär att utredningen i ärendet avslutas.

Robert Nylén känner sig trygg med att Försvarsmaktens värdegrundsarbete är tillräckligt redan som det är.

– Vi arbetar hela tiden med de här frågorna. Men det är människor vi jobbar med och man får aldrig slappna av, säger han till SVT Uppsala.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons