Annons
Nyheter

Hjärntumörer hittades inte – miss vid röntgen

Vård • Publicerad 7 januari 2022
Sjukvården i Dalarna missade att en patient hade tumörer i hjärnan eftersom fel röntgenbilder granskades. Arkivbild.
Sjukvården i Dalarna missade att en patient hade tumörer i hjärnan eftersom fel röntgenbilder granskades. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

En kvinna behandlades under våren i fjol för bröstcancer då hon sökte vård för smärta i nacken och ansiktet. Kvinnan röntgades men läkarna missade flera tumörer i hjärnan eftersom fel röntgenbilder granskades, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Missen uppstod då även tidigare röntgenbilder på samma patient kom upp när de nya öppnades, enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). På de äldre bilderna, som granskades, sågs inga tumörer.

Annons

Flera veckor senare sökte patienten igen vård med svår huvudvärk, illamående och kräkningar och vid en ny röntgen av hjärnan upptäckes flera tumörer.

Hennes tillstånd bedömdes som allvarligt och att det fanns risk för livet.

Enligt anmälan sattes behandling in snabbt och kvinnan ska sedan ha kunnat fortsätta sin cancerbehandling.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons