Annons
Nyheter

Höga bonusar för flyttad semester inom vården

Runt om i landet lockas vårdanställda med pengar för att flytta sommarsemestern.
I Västernorrland kan man få 25 000 kronor extra i veckan för att skjuta upp semestern till slutet av september.
Coronaviruset • Publicerad 9 juni 2020
Ersättningarna för att flytta semestern är i de flesta regioner mellan 10|000 och 20|000 kronor. Arkivbild.
Ersättningarna för att flytta semestern är i de flesta regioner mellan 10|000 och 20|000 kronor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På de flesta håll i landet pågår tuffa förhandlingar för att planera semestern för vårdanställda under coronapandemin. 19 av 21 regioner försöker nu få sina anställda att skjuta upp semestern, enligt en sammanställning av Dagens Samhälle.

Bland annat lockas de anställda med höga bonusar för att flytta sina semesterveckor, skriver tidningen.

25 000 för uppskjuten semester

Annons

Ersättningarna för att flytta semestern sträcker sig i de flesta regioner mellan 10 000 och 20 000 kronor. Högst bonus kan anställda i Västernorrland få. Där kan den som arbetar inom covid-vården få 25 000 kronor för att skjuta upp en semestervecka till slutet av september.

Det är betydligt högre än förra sommaren – då var den högsta ersättningen i landet var 15 000 kronor för en flyttad vecka, enligt Vårdförbundet.

Som mest kan en anställd få 100 000 kronor i bonus för att flytta fyra semesterveckor.

Missnöje i fackförbunden

Men i många regioner kan de anställda inom vården inte räkna med fyra veckors sammanhängande semester. I många fall har personalen ännu inte fått veta när de kan ta ut sin semester. Missnöjet bland fackförbunden är stort, och i Jönköping överväger Vårdförbundet att stämma arbetsgivaren för oacceptabelt sena semesterbesked.

– Många av våra medlemmar är trötta och slitna nu. En del har kört 12-timmarspass och haft 60-timmarsveckor. De behöver sin vila och återhämtning. Annars är risken att de själva blir sjuka, och vem ska vårda patienterna i höst då? säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Dagens Samhälle.

Enligt Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har ambitionen varit att ge så lång sammanhängande semester som möjligt under sommaren. Vissa regioner har gått ut med tidiga semesterbesked, men sedan blivit tvungna att dra tillbaka dem på grund av att planeringen inte håller.

– Planeringen är en jätteutmaning i år, eftersom vi inte vet vart pandemin tar vägen. Vi måste ha personal som vårdar patienterna – att stänga ned sjukvården är inte ett alternativ, säger Jeanette Hedberg till Dagens Samhälle.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons