Annons
Nyheter

Höga hyror för äldre på särskilda boenden

Samhälle • Publicerad 16 augusti 2021
Att bo på särskilt boende är i många kommuner betydligt dyrare jämfört med att bo i en hyreslägenhet. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Äldre på särskilda boenden betalar i många kommuner mer än dubbelt så mycket per kvadratmeter jämfört med pensionärer som bor i hyreslägenheter, visar en kartläggning av Hem och Hyra.

Störst är skillnaden i Storfors i Värmland, där äldre på särskilda boenden har 160 procent högre boendekostnader jämfört med de som bor i en hyresrätt. Sett till länen som helhet är Stockholm, Gotland och Västra Götaland dyrast.

Annons

Små lägenheter på hyresmarknaden är normalt sett dyrare per kvadratmeter än större bostäder. Av statistiken framgår det att rummen på de särskilda boendena ofta är mindre, runt 30–40 kvadratmeter, jämfört med de vanliga hyreslägenheterna.

Siffrorna från Pensionsmyndigheten som Hem och Hyra begärt ut omfattar alla pensionärer som fick bostadstillägg i Sveriges 290 kommuner i december 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons