Annons
Nyheter

Fortsatt inflation sätter press på Federal Reserve

Nya inflationssiffror från USA ger en splittrad bild. För sjunde månaden i rad minskar inflationstrycket. Jämfört med föregående månad är dock situationen annorlunda.
Ekonomi • Publicerad 14 februari 2023
Nya inflationssiffror har tillkännagivits från USA. På bilden en Walmart-butik i New Jersey. Arkivbild.
Nya inflationssiffror har tillkännagivits från USA. På bilden en Walmart-butik i New Jersey. Arkivbild.Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

I januari uppgick inflationen (prisförändringarna på årsbasis) till 6,4 procent, en svag nedgång jämfört med decembersiffran (6,5 procent). Från marknadshåll var dock nedgången väntad och det fanns förhoppningar om en ännu större avmattning. Enligt Bloombergs prognos så bedömdes inflationen landa på 6,2 procent.

Jämfört med månaden dessförinnan ökar däremot inflationen med 0,5 procent, det var visserligen i linje med marknadsförväntningarna men också den största uppgången på de tre senaste månaden.

Annons

Detta ses nu som en indikator på att inflationen är ihärdig trots en lång rad med räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Ett styrkebesked

Detta visar sig också genom den så kallade kärninflationen, det vill säga rensat för livsmedel och energi som samtidigt låg på 5,6 procent på årsbasis och 0,4 procent jämfört med föregående månad.

"Styrkan i kärninflationen visar att Fed har en del mer arbete för att få ned inflationen till 2 procent. Om morgondagens detaljhandelssiffror också visar styrka så kan Fed behöva höja räntan till 5,5 procent för att tämja inflationen", säger Maria Vassalou, ekonom vid storbanken Goldman Sachs i en kommentar.

Vid det senaste räntebeskedet i början av februari höjde Fed styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,50–4,75 procent med en prognos på ytterligare två räntehöjningar, det vill säga upp till 5,25 procent.

Av största vikt

Just inflationssiffrorna är av största vikt för den amerikanska centralbanken Federal Reserve i frågan hur man ska gå vidare med räntehöjningar i framtiden.

Ett orosmoment har varit de starka arbetsmarknadssiffror som kom tidigare i februari när det visade sig att över en halv miljon nya jobb skapades förra månaden. Detta har tolkats av analytiker som att den amerikanska arbetsmarknaden står stark trots centralbankens försök att stävja inflationen med räntehöjningar.

På New York-börsen fick de nya inflationssiffrorna inledningsvis en mindre effekt. När New York-börsnen öppnade för handel vid 15.30 svensk tid så sjönk bland annat S&P 500-index med 0,4 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons