Högsäsong för kalvar på vägarna
Så här års är får älgarna sina kalvar. Det gör också att fjolårets kalvar förskjuts av mamman och får klara sig själva. Risken för viltolyckor på vägarna är därför extra stora under maj och juni månad.
– Det är högsäsong nu. Därför är det viktigt att man koncentrerar sig på vägen, säger Markku Reinikainen, nätverkschef vid SOS International.
Det är inte bara älgarna som rör sig på vägarna utan även rådjur och vildsvin kan vara på vift, speciellt vid skymning och gryning.
– Det är vanligt nuförtiden att den som kör är distraherad från annat. Lägg ifrån dig mobilen och var uppmärksam hela tiden på dygnet. Förutsätt inte "att inget ska hända", säger Markku Reinikainen.
Om olyckan trots allt är framme menar han att det är viktigt att anmäla händelsen till polisen, vilket man måste göra enligt lagen. Uppge vilken plats olyckan har ägt rum och vilket djur det rör sig om.
– Görs inte det är risken att djuret kommer att lida i onödan, eller att en annan förare kör på djuret i ett senare skede, säger Markku Reinikainen.
Trots att det är högsäsong nu för vilt på vägen menar SOS Internationals nätverkschef att man inte ska slappna av när juni är över.
– Viltolyckor sker hela året, säger han.
Hittills har 20 725 viltolyckor rapporterats i år, enligt Nationella viltolycksrådet. Där var 1 304 olyckor med älg, drygt 2 000 med vildsvin och 16 000 med rådjur.
Fakta: När olyckan är framme
• Varna andra trafikanter. Sätt upp varningstrianglar och sätt på varningsblinkers.
• Ring 112. Du är enligt lag skyldig att anmäla till polisen när du krockat med vissa djur.
• Markera platsen. Polisen kommer att kontakta en jägare för att spåra upp skadade djur.
• Om du kolliderat med vildsvin eller björn, gå inte ur bilen. Om möjligt, kör en bit bort för att markera platsen.
• Om djuret dött på vägen, flytta det så att det inte orsakar fler olyckor.
• Du får avliva djuret själv om du har kunskapen. Kontakta gärna polisen först om du använder vapen.
Källa: Älgskadefondsföreningen