Annons
Nyheter

Högst dödstal i Italien sedan krigets kulmen

Inte sedan andra världskrigets kulmen 1944 har Italien sett så många döda på ett och samma år som pandemins 2020. Den bedömningen gör landets statistikmyndighet Istat.
Italien • Publicerad 15 december 2020
Munskyddsförsedda shoppare på en julpyntad gata i Rom på måndagen.
Munskyddsförsedda shoppare på en julpyntad gata i Rom på måndagen.Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse/AP/TT

– 2020 är inte slut än, men en rimlig bedömning är att vi kommer att överskrida 700 000 döda. Det är en tragisk siffra som vi inte sett i vårt land sedan 1944, säger Istat-chefen Gian Carlo Blangiardo i mediebolaget Rais sändningar.

1944 var året då andra världskrigets strider i Italien kulminerade.

Annons

Italien är ett av de länder som drabbats hårdast i covid-pandemin. Antalet dödsfall per miljon invånare närmar sig 1 100, vilket kan jämföras med den svenska siffran på kring 750.

I jämförelsen med 1940-talet krävs dock brasklappen att eftersom befolkningen var mindre då var dödligheten relativt sett mycket högre under kriget. Italien har i dag en befolkning på drygt 60 miljoner, medan antalet italienare i mitten av 1940-talet låg kring 45 miljoner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons