Annons
Nyheter

Högsta hyreshöjningen på 30 år klubbad

Ekonomi • Publicerad 7 februari 2023
Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder är nu klara med med sin hyresförhandlingar. Arkivbild.
Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder är nu klara med med sin hyresförhandlingar. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholms kommunala bostadsbolag Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder är nu klara med med sin hyresförhandlingar.

Höjningen blir i genomsnitt 4,45 procent efter att frågan fick avgöras i Hyresmarknadskommittén.

Annons

– Det är kanske den högsta höjningen vi haft på 30 år. Å andra sidan är det väsentligt lägre än de nio procenten som bostadsbolagen krävde från första början, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, till TV4 Nyheterna.

– Det får stora konsekvenser. Man får komma ihåg att hushållens ekonomi är enormt ansträngd och att höja hyran med 4,45 procent kommer att påverka hushållen mycket.

Hyreshöjningen gäller från och med den 1 januari 2023.

"Hyreshöjningen är högre än ett normalår, men täcker ändå inte kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning", säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons