Annons
Nyheter

Högstadieelever misstänks för utpressning

Brott • Publicerad 8 april 2023
Elever utsattes för hot om att få lögner om sig själva spridda på sociala medier om de inte betalade pengar.
Elever utsattes för hot om att få lögner om sig själva spridda på sociala medier om de inte betalade pengar.Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera elever har polisanmälts och en elev har stängts av från en högstadieskola i Sandviken efter flera fall av hot och utpressning bland elever på skolan, skriver Arbetarbladet. Enligt kommunens säkerhetschef Rolf Sundqvist har en handfull elever utsatts för hot och pressats att betala ungefär 500 kronor per gång.

– Man har hotat att lägga ut och sprida falska uppgifter på sociala medier om att de skulle ha gjort vissa klandervärda saker mot andra personer. För att undvika det har elever tvingats betala. Det kallas för betning, säger Rolf Sundqvist till tidningen.

Händelserna utreds nu av polis och skolan uppger att de kommer att prioritera om sina resurser så att mentorerna kan öka sin tillgänglighet och närvaro.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons