GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Högt tryck på vaccinpass – tusentals får vänta

Coronaviruset • Publicerad 25 november 2021
Vaccinpassen lanserades i juli för att underlätta resande inom EU. Arkivbild.
Vaccinpassen lanserades i juli för att underlätta resande inom EU. Arkivbild.
Foto: Johan Jeppsson/TT

Trycket är hårt på E-hälsomyndigheten efter regeringens besked om vaccinpass från den 1 december, rapporterar TV4 Nyheterna.

Sedan förra veckan har 120 000 digitala vaccinbevis utfärdats dagligen och antalet hämtningar har femdubblats. På grund av arbetsbelastningen kan det nu dröja flera veckor för myndigheten att godkänna de omkring 9 000 pappersansökningar som inkommit.

– Processen vi hade var dimensionerad för att hantera covidbevis för resor. Nu blir det en annan målgrupp som behöver ha covidbevis, så vi håller på att skala upp verksamheten och det kan ju ta lite tid, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef vid E-hälsomyndigheten, till TV4.

Regeringens beslut om vaccinationspass kommer att gälla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över 100 deltagare. Hittills har cirka 6,5 miljoner svenskar hämtat ut intyget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.