Annons
Nyheter

Högtryck på börsnoteringar

Våren har bjudit på en rusning i antal noteringar på Stockholmsbörsen. Under årets första halvår ökade antalet noteringar med över 400 procent, visar en genomgång.
Börsen • Publicerad 8 juli 2021
Aktiekurser på mobiltelefon.
Aktiekurser på mobiltelefon.Foto: Henrik Montgomery/TT

Intresset för att investera i aktier fortsätter att öka och sommaren inleddes med ett nytt "all time high" på Stockholmsbörsen.

Till det har ovanligt många börsnoteringar genomförts under årets första halvår. På Stockholmsbörsen har mer än 400 procent fler bolag noterats hittills i år jämfört med samma period förra året, enligt en sammanställning gjord av advokatbyrån Baker McKenzie.

Annons

2020 genomfördes 16 noteringar på Stockholmsbörsen mellan januari och juni. I år har 86 bolag hittills noterats, enligt sammanställningen. 2019 genomfördes 19 noteringar, enligt Nasdaq.

Hemnet, klädbolaget Revolution Race och onlinekasinot Leo Vegas är tre bolag som har tagit chansen.

– Digitaliseringen har gjort att noteringsprocesserna har kunnat komprimeras. Bolagen har sluppit resor för att hitta kapital och dessutom har processerna kunnat gå snabbare. Detta har i sin tur medfört att de har blivit tidsmässigt mer förutsebara och överblickbara, där noteringarna kan genomföras på kortare tid, säger Joakim Falkner, advokat och kapitalmarknadsansvarig för EMEA på Baker McKenzie.

Gynnande läge

Det generellt gynnande läget på börsen, som egentligen har pågått under flera år, är vad som gör att så många bolag nu kan noteras, säger Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq.

– Man är bättre förberedd än någonsin. Många bolag har börjat förbereda sig steg för steg för att kunna ta sig an en notering och kunna vara aktiva i en noterad miljö, säger Adam Kostyál.

Globalt har 1 500 noteringar till ett värde av 344 miljarder amerikanska dollar genomförts. Under hela förra året noterades drygt 1 600 bolag, enligt Baker McKenzies sammanställning.

– Tech-sektorn är den sektor som fortsatt är väldigt stark. Tittar vi på de bolag som kommer att noteras under kommande halvår är fokus helt klart på digitalisering i någon form, säger Joakim Falkner.

Noteringarna syns bland annat inom digitalisering och onlineretail. Även hållbarhetsbolag, konsumentvaror och hälsovårdssektorn står för en viktig del av noteringarna.

Spac dominerar globalt

I USA styrs noteringarna främst av så kallade spac-bolag – icke verksamhetsdrivande förvärvsbolag som har till syfte att ta in kapital genom en börsnotering, och inom en viss tid därefter förvärva ett onoterat bolag. Spac-bolaget överger vid förvärvet sin plats på börsen till det nya bolaget. Det onoterade bolaget kommer därmed att genomgå en något förenklad process för att hamna på börsen.

I Sverige sattes regelverket på plats under våren och hittills har fyra spac-bolag noterats – ACQ Bure, Aligro Planet Acquisition Company, tbd30 och Sven Hagströmers Creades.

Annons

Men det finns kritiska röster till systemet.

– De flesta "spacar" är amerikanskinspirerade och investeraren har möjlighet att få tillbaka hundra procent av sin investering om inte spac:en gör ett förvärv eller om investeraren inte vill vara med på den fortsatta resan efter förvärvet. Hos andra finns inte det elementet, säger Joakim Falkner.

– Man måste vara väldigt noga med att analysera en spac-notering och se vad det är för kriterier och element som gäller för just det bolaget, fortsätter han.

"Håller i sig"

Att noteringarna skjuter i höjden och det totala börsvärdet stiger betyder dock inte att allt går vägen.

– Börsen stärks av att det finns många bolag inom olika sektorer. Sedan är det inte alla bolag som kommer att leva upp till förväntningarna. Det finns många aspekter som påverkar tillväxttakten, det måste man vara medveten om. Bara för att de noteras betyder det inte att de kommer att stiga rakt uppåt. Man får utvärdera bolagen på längre sikt. Dock är det givetvis alltid bättre för alla att få en bra start, säger Adam Kostyál.

Den starka återhämtningen efter raset förra våren återspeglas dessutom i en oro för inflation och möjliga räntehöjningar framöver. Ändå kommer trenden att fortsätta, spår Joakim Falkner och Adam Kostyál. Till hösten står ytterligare en mängd bolag på kö för att få släppas in på Stockholmsbörsen.

– Tveklöst. Om dagsläget håller i sig kommer det att vara ett oerhört tryck på kapitalmarknaden också i höst, säger Joakim Falkner.

– Jag tycker att notera sig är en bra norm att ha, inte bara för bolaget utan också för samhället, eftersom fler får ta del av tillväxten. Men sedan är det alltid svårt att förutspå när det är rätt tid – vem hade trott att marknaden skulle fortsätta uppåt efter alla dessa utmaningar som marknaden utsatts för?, säger Adam Kostyál.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons