GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon prisas för sin kamp mot sexuellt våld

Samhälle • Publicerad 15 februari 2020
Gabriella Kärnekull Wolfe. Pressbild
Gabriella Kärnekull Wolfe. PressbildFoto: Fatta/TT

Debattören Gabriella Kärnekull Wolfe får Madeleine Leijonhufvud-priset för 2019 för sina insatser för att sprida kunskap kring prostitution och sexuellt våld.

Gabriella Kärnekull Wolfe är initiativtagare till metoo-uppropet och föreningen #intedinhora. Hon prisas för sin "fasta beslutsamhet att bli en röst för de som inte annars hörs", skriver föreningen Fatta i ett pressmeddelande.

Föreningen Fatta arbetar mot sexuellt våld och delar ut priset till personer som verkat i Madeleine Leijonhufvuds anda. Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, avled 2018 och var under en stor del av sitt yrkesliv mycket drivande i arbetet för att förnya sexualbrottslagstiftningen.

Leijonhufvud var själv med och instiftade priset 2016 för att "få politiker, rättsvårdare och andra att inse vad sexuellt våld och andra övergrepp innebär". Bland tidigare pristagare finns författaren Katarina Wennstam och kriminologen Nina Rung.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.