Nyheter

Hongkong: Anklagas för otillåten manifestation

Hongkong • Publicerad 6 augusti 2020
Demokratiaktivisten Joshua Wong, i mitten, deltar i en minnesstund i Hongkong för offren i massakern på Himmelska fridens torg. Arkivbild.
Demokratiaktivisten Joshua Wong, i mitten, deltar i en minnesstund i Hongkong för offren i massakern på Himmelska fridens torg. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Den kände demokratiaktivisten Joshua Wong och ytterligare ett 20-tal personer i Hongkong anklagas för att i juni ha deltagit i en otillåten manifestation till minne av massakern på Himmelska fridens torg.

– Uppenbarligen planerar regimen att med alla medel organisera ännu ett tillslag mot stadens aktivister, säger Wong.

Det var första gången på 30 år som minnesstunden i det semiautonoma Hongkong förbjöds av myndigheterna, som motiverade förbudet med smittskyddsskäl. Trots det deltog tiotusentals Hongkongbor i manifestationen och tände ljus till minne av dödsoffren.

Årsdagen överskuggades av den nya säkerhetslag som Kinas parlament infört och som bland annat förbjuder uppvigling och terrorism. Pekingstyret har upprepade gånger anklagat demonstranter i Hongkong för att ägna sig åt just "terrorism".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.