Annons
Nyheter

Hongkong inför fler nationella säkerhetsbrott

Hongkong • Publicerad 12 januari 2022
Hong Kongs ledare Carrie Lam. ArkivbildFoto: Vincent Yu/AP/TT

Hongkong ska lägga till en rad nya brott mot den nationella säkerheten. Den nuvarande allmänt hållna säkerhetslagen, som trädde i kraft i juni 2020, listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Men på onsdagen uppgav landets ledare Carrie Lam att nya "lokala lagar" ska införas som lever upp till den omstridda artikel 23 i grundlagen som slår fast att Hongkong måste införa en nationell säkerhetslagstiftning.

Lam angav inte vilka nya brott som omfattas. Men till de brott som artikel 23 anger hör bland annat förräderi, uppvigling och stöld av statshemligheter. Den omfattar även ett förbud för utländska politiska organisationer att bedriva aktiviteter i Hongkong eller för lokala politiska organisationer att etablera samarbete med politiska organ utomlands.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons