Öresund föreslås bli biosfärområde
"Jag är glad att kunna meddela att det planerade utsläppet av avloppsvattnet som endast är mekaniskt renat nu är avbrutet. Nu måste Köpenhamns kommun och Hofor tillsammans försöka hitta en lösning", säger överborgmästare Frank Jensen i ett pressmeddelande.
Hofor är det företag som av kommunens tjänstemän tidigare fått tillstånd att släppa ut 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund i samband med ett bostadsbygge.
Mer tid
Hofor undersöker om det är möjligt att rena avloppsvattnet lokalt eller om det kan transporteras bort. Att ordna transport verkar just nu vara den bästa lösningen, uppger företaget.
– Det som har förändrats är att vi har fått mer tid. Vi har många fler månader på oss att gå in i en process och få den att lyckas, säger Ole Adeler vid Hofor.
Folketingsledamoten Martin Lidegaard från Radikale Venstre driver tillsammans med Niels Paarup-Petersen, C-ledamot i Sveriges riksdag, kravet på att göra Öresund till ett biosfärområde, rapporterar den lokala tv-stationen TV2 Lorry.
Det skulle medföra strikta gränser för vad som får släppas ut i Öresund och dessutom begränsa möjligheterna till sandsugning.
Gemensam vision
– Det behövs en gemensam vision för att skydda Öresund. Det är ett helt unikt naturområde och det är inte ordentligt skyddat i dag, säger Martin Lidegaard till tv-stationen.
TV2 Lorry har tidigare avslöjat att Köpenhamn under perioden 2014–2018 släppte ut 35 miljoner kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund. För att få stopp på sådana utsläpp behöver avloppssystemen moderniseras, understryker Lidegaard.
Rättat: I en tidigare version angavs fel partitillhörighet för Martin Lidegaard. Förslaget gäller att göra Öresund till biosfärområde, inte marin nationalpark.