Annons
Nyheter

Hot om vild strejk i pendeltågstrafiken

Lokförare som kör pendeltåg i Stockholmsregionen hotar att gå ut i en vild strejk. Aktionen planeras att pågå i tre dagar från måndag till och med onsdag.
Kommunikation • Publicerad 15 april 2023
Lokförare hot med en vild strejk i pendeltågstrafiken. Arkivbild.
Lokförare hot med en vild strejk i pendeltågstrafiken. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

MTR, som kör pendeltågen, har ingen uppfattning om hur stor risken är att strejken lamslår trafiken på måndagen. I nuläget samlar de in information om planerna, säger den kommunikationsansvarige Niklas Ekström.

– Det är jättesvårt att säga, säger han.

Annons

Enligt MTR arbetar omkring 370 lokförare på Stockholmspendeln. Varje dag görs ungefär 400 000 resor med pendeln.

– Det har varit en jobbig situation i pendeltågstrafiken under en längre tid. Blir det dessutom den här typen av protestaktioner så kommer det att bli en utmaning för pendeltågsresenärerna, säger Andreas Strömberg, presschef vid Storstockholms lokaltrafik

Orsaken till lokförarnas missnöje är att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna.

Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, tar avstånd från planerna på en vild strejk.

"Vi sitter just nu i förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för våra medlemmar inom spårtrafikbranschen som även innefattar våra medlemmar i kollektivtrafiken i Stockholm. I förhandlingarna driver vi viktiga frågor för att förbättra villkoren och arbetsmiljön för våra medlemmar. Att i det läget organisera olovliga och vilda strejker gör det knappast lättare att förhandla.”, säger Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson i en kommentar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons