Annons
Nyheter

Hot om vild strejk på Pågatågen

Personal på skånska Pågatågen hotar med att gå ut i vild strejk nu på måndag, skriver .
Syftet med strejken är att försöka stoppa en uppsägning av ett skyddsombud.
Trafik • Publicerad 2 januari 2021
Skånska Pågatågen kan stanna på måndag. En stor grupp anställda hotar med vild strejk. Arkivbild.
Skånska Pågatågen kan stanna på måndag. En stor grupp anställda hotar med vild strejk. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett bråk mellan facket och arbetsgivaren på Pågatågen, Skånetrafikens lokala och regionala tåg, har pågått under en tid. Bråket gäller anställningsvillkoren, bland annat den så kallade hyvlingen, där företaget ensidigt vill att de anställda ska gå ner i arbetstid och lön.

I tisdags erbjöds ett skyddsombud två årslöner för att lämna sin tjänst. Nu har en grupp medlemmar bildat en strejkkommitté för att stötta sitt ombud.

Annons

– Det som fått bägaren att rinna över för oss alla är den här attacken på föreningsrätten – det faktiska lagbrottet det innebär att göra det, säger en medlem i den nybildade strejkkommittén till HD och Sydsvenskan.

På måndag ska skyddsombudet och arbetsgivaren, Arriva, ha ett möte. Om Arriva efter det avslutar anställningen hotar en stor gupp anställda att gå ut i vild strejk.

Fackförbundet Seko menar att arbetsgivarens avsikt är att tysta skyddsombud och fackliga företrädare som arbetar för medlemmarnas arbetsmiljö- och trygghet, enligt ett mejl från Sekos chef för planering och kommunikation, Jonas Pettersson, till Sydsvenskan.

Samtidigt har fackförbundet inte möjlighet att stötta strejken och uppmanar sina medlemmar att inte delta. Facket kan bara varsla om strejk när det inte finns något kollektivavtal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons