Annons

Omfattande löften om stridsvagnar till Ukraina

Tyskland, Nederländarna och Danmark lovar leverans av över 100 stridsvagnar till Ukraina. Stridsvagnarna av typ Leopard 1 är nödvändig förstärkning inför en väntad rysk storoffensiv.
Rysslands försvarsminister varnar väst för att skicka vapen.
Ukraina • Publicerad 7 februari 2023
Begravning av en ukrainsk soldat som dödats i strider i Bachmut.
Begravning av en ukrainsk soldat som dödats i strider i Bachmut.Foto: Daniel Cole/AP/TT
Tyska stridsvagnen Leopard. Arkivbild.
Tyska stridsvagnen Leopard. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Arkivbild.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Arkivbild.Foto: Ryska försvarsdepartement via AP/TT

Den tyske försvarsminister Boris Pistorius gjorde ett oväntat blixtbesök i Kiev på tisdagen. Han bekräftade att Tyskland ska leverera över 100 stridsvagnar av typen Leopard 1A5 till det krigsdrabbade landet.

Flera av stridsvagnarna är avställda, men ska göras stridsberedda. Leveransen sker i samarbete med Danmark och Nederländerna, meddelar respektive land.

Annons

Enligt tyska Tagesschau ska upp till 25 av stridsvagnarna levereras fram till sommaren, vid årsskiftet ska 80 ha kommit på plats och målet är att samtliga ska ha levererats under första kvartalet nästa år.

– Ukraina har kraftigt behov av stridsvagnarna för att kunna stå emot Rysslands fortsatta aggression. Jag är stolt över att Danmark har en stor del i det nya samarbetet med andra länder om att stötta Ukraina, säger Danmarks vikarierande försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) enligt DR.

Samtidigt lär leveranser av tidigare utlovade vapen och fordon pågå, men hemlighetsmakeri omgärdar leveranserna från de största Natoländerna, med USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien i spetsen.

Ukraina har tidigare sagt att utbildning på nya vapensystem ska komma i gång redan i början av nästa vecka.

Rysk försvarsminister varnar

Utspelen från väst kom samtidigt som Ryssland hävdade framgångar i offensiven i regionen Donetsk i östra Ukraina. Vid ett möte i Moskva på tisdagen varnade den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu väst för att skicka vapen.

– De militära avancemangen är framgångsrika i områdena runt Vuhledar och Artiomovsk, sade Sjojgu på försvarsmötet där han använde det ryska namnet för Bachmut.

Han varnade för att västmakternas militära stöd till Ukraina kan "eskalera konflikten" och "dra in Natoländer" i kriget utan att nämna att det är Ryssland som är angripare.

Stridsövning i Barents hav

Samtidigt bekräftar ryska flottan att det ryska stridsfartyget Amiral Levtjenko har genomfört provskjutningar med robotar i Barents hav. Det rapporterar ryska medier som granskas av myndigheterna.

Barents hav, ett bihav till Norra ishavet, angränsar till norra delarna av Norge och Finland invid ryska Kolahalvön med storstaden Murmansk.

De militära budskapen från Moskva kommer samtidigt som myndigheter och rättsväsende fortsätter att tysta all granskning av oberoende medier. En domstol i Moskva beslöt på tisdagen att upprätthålla ett förbud mot tidningen Novaja Gazetas utgivning. Tidningen hade överklagat en dom där utgivningsbeviset för Novaja Gazetas papperstidning dragits in.

Fakta: Stridsvagnen Leopard

Den tyska stridsvagnen Leopard 1 tillverkades mellan åren 1965 och 1979. Den är något lättare, drygt 42 ton, än den senare modellen Leopard 2 som väger upp till 62 ton.

Leopard 1 har en högsta hastighet på 65 kilometer i timmen, medan Leopard 2 kommer upp i 72 kilometer i timmen.

Dessutom skiljer sig bestyckningen åt mellan de två modellerna. Leopard 1 har en 105 mm kanon, medan efterföljaren har en 120 mm slätborrad kanon.

Båda modellerna har en besättning på fyra personer.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons