Annons
Nyheter

Hotfulla tongångar mellan Armenien och Azerbajdzjan

Armenien anklagar Azerbajdzjan för att förbereda en "militär provokation" mot landets styrkor.
Azerbajdzjan svarar med att utspelet är "ytterligare en falsk politisk manipulation".
Armenien/Azerbajdzjan • Publicerad 7 september 2023
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan. Arkivbild.Foto: Mikhail Metzel/TT/AP

Enligt Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan samlar Azerbajdzjan soldater vid ländernas gemensamma gräns och nära den omstridda regionen Nagorno-Karabach som tidigare sargats av svåra strider mellan de två nationerna.

– Den militärpolitiska situationen i vår region har allvarligt förvärrats, säger Pasjinjan vid ett regeringsmöte i huvudstaden Jerevan.

Annons

– Azerbajdzjan visar att de har för avsikt att genomföra en ny militär provokation mot Nagorno-Karabach och Armenien.

Svaret från Baku kom snabbt:

"Armenien måste ge upp territoriella krav på Azerbajdzjan, avsluta militär-politiska provokationer, och upphöra med att skapa problem i fredsprocessen", svarade det azeriska utrikesdepartementet i ett uttalande på torsdagen.

Utspelen gjordes inför ett kommande regionval i Nagorno-Karabach i helgen samt en gemensam militärövning mellan Armenien och USA.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans formella gränser men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar.

Spänningarna mellan länderna har eskalerat kraftigt under de senaste månaderna. Båda sidor anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som medlats fram av Ryssland efter de senaste regelrätta striderna 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons