Annons
Nyheter

Hovrätten dömer 16-årig flicka för syskonmord

Flickan dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård för att ha dödat sin lillebror. Svea hovrätt står fast vid att det var ett mord.
Brott • Publicerad 3 april 2023
Den 16-åriga flickan döms även i hovrätten för mordet på sin lillebror. Arkivbild.
Den 16-åriga flickan döms även i hovrätten för mordet på sin lillebror. Arkivbild.Foto: LEIF R JANSSON / TT

I februari dömdes den 16-åriga flickan till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader för mord på sin bror. Enligt Solna tingsrätt hade straffvärdet för en vuxen person varit 18 års fängelse.

Målet överklagades till Svea hovrätt, som under måndagen valde att sänka straffet något till sluten ungdomsvård i två år och sex månader. I fråga om händelseförlopp och skuld delar hovrätten däremot helt tingsrättens bedömning.

Annons

Flickan ska även betala skadestånd på 130 000 kronor till en anhörig.

Det var den 16 juli förra året som polisen larmades till en bostad i Vällingby och grep den då 15-åriga flickan misstänkt för mordförsök på sin bror. Pojken som var under 15 år fördes till sjukhus men dog dagen efter. Enligt dödsfallsutlåtandet dog pojken till följd av strypvåld.

Flickan har erkänt gärningen men menar att det var en olycka.

Enligt åklagaren fanns uppgifter om 16-åringens behandling av lillebrodern i orosanmälningar till Socialtjänsten. Socialsekreterare uppgav tiden innan mordet att man oroades för broderns situation och hur han påverkades av det våld och verbala kränkningar han utsattes för av systern.

16-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som funnit att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons